Премиерът Борисов, гръцкият му колега Алексис Ципрас и президентът на Сърбия Александър Вучич ще обсъждат въпроси, свързани с регионалната сигурност и сътрудничество, добросъседството и европейските въпроси. 

Тези теми ще се обсъдят по време на визитата на Борисов в Солун. Премиерът е придружаван от външният министър Екатерина Захариева и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, които също ще проведат срещи по време на визирата.

По време на визитата в Гърция е предвидено Московски да подпише меморандум за развитието на мултимодалния коридор Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе.

Разширяват транспортния коридор Варна, Бургас, Кавала и Александруполис

Разширяват транспортния коридор Варна, Бургас, Кавала и Александруполис

Включват Русе и Солун

Припомняме, меморандумът предвижда да бъдат регламентирани подготвителните работи и съвместното управление от България и Гърция на коридора. Проектът предвижда и свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор.

На среща на транспортния министър Московски с гръцкия му колега Христос Спирдзис на 6 юли тази година двамата се обединиха и около необходимостта от развитието на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа. Включено е изграждането на двойна електрифицирана ЖП линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик.

Ципрас и Борисов свързват с жп линия Бургас и Александруполис

Ципрас и Борисов свързват с жп линия Бургас и Александруполис

Акцентът е бил върху сътрудничество в енергийната сфера