Това, което ми се иска да се случва в България, е да има силна Комисия за защита на конкуренцията, заяви премиерът Бойко Борисов в приветствието си по време на конференцията по случай 20-годишната от създаването на антимонополния орган в България.

По думите му 20 години са една сериозна възраст. Големи очаквания има към българската КЗК, посочи той.

Премиерът изтъкна, че през изминалите години откакто ГЕРБ управлява, правителството се стреми да изпълнява всички европейски директиви.
България е малък пазар и много лесно могат да бъдат създадени монополи и картели, подчерта Борисов. Според него комисията трябва да пази не само българските потребители, но и производителите.

Той добави, че страната ни е слабо конкурентна по отношение на селскостопанските продукти спрямо страни като Турция, Македония и Сърбия.

Борисов похвали и председателя на КЗК Петко Николов, който макар и избран от предишните управляващи, се ползва с комфорт при взимането на решения.

Министър-председателят още веднъж изтъкна, че България е с най-ниски данъци в ЕС и с най-нисък дефицит, а правителството се старае българите лесно да излязат от кризата. Вътрешният пазар се нарежда сред едно от най-значимите постижения на ЕС, отбеляза Борисов.

Зинаида Златанова, от представителството на Европейската комисия в България, заяви, че конкуренцията е положителна съставна част от пазара, а конкурентният натиск върху бизнеса принуждава предприятията да създават иновации.

Четири български фирми са разследвани за картелно споразумение в областта на горивата. Това обяви от своя страна председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов, като подчерта, че експерти анализират пазара на горива вече 3 месеца