Кметът на София Бойко Борисов ще посети днес участъка от разширението на метрото от стадион "Васил Левски" до "Света Неделя" и ще открие модерен диспечерски център за управление на метрото, съобщиха от Столична община.

Участъкът от разширението на метрото от стадион "Васил Левски" до площад "Света Неделя" е предвиден за завършване през есента на 2009 г. , посочват от общината.

Посещението на кмета включва преминаване по изградените тунели и релсов път на трасето с дрезина. Трасето е с дължина 2 км и има изградена метростанция пред Софийския университет "Св. Климент Охридски".

По време на обиколката си кметът ще се информира за напредъка на строителните работи в участъка - изпълнение на конструкциите, на довършителните работи на тунелите и метростанцията, на релсовия път и контактната мрежа. Борисов ще инспектира и започнатия монтаж на оборудването на системите за управление и функциониране на метрото, информират от СО.

В 12.45 часа в сградата на Софийското метро на бул. "Тодор Александров"кметът ще открие модерен диспечерски център за управление на Софийското метро.

Новият диспечерски център е оборудван със съвременни технически средства - професионални компютри, контролери и видеостени за диспечерско управление на движението и на системата на електроснабдяване на метрото.

Чрез уникален софтуер и оптична преносна система за осигуряване на управлението на метрото в диспечерския център се пренасят и обработват сигнали на системите за транспортна автоматика електроснабдяване и други.

Изградени са връзки с метровлаковете, метростанциите и тунелите посредством системи за радиовръзка, диспечерски връзки и видеонаблюдение.

Проектирането, софтуерното обезпечаване и изпълнението на системите за управление е извършено от български фирми - ДИСИ и ИТА инженеринг. Използваното оборудване е от водещи световни фирми- Митцубиши, IBM, Сименс, Ериксон , Капш, съобщават от СО.