Българската стопанска камара (БСК) предлага да се въведе нов механизъм за по-плавно поемане от бизнеса и гражданите на тежестта на очакваното повишение на цената на природния газ от 1 януари 2009 г.

Това ще позволи бизнесът да поеме „глътка въздух" в началото на следващата година, като разплаща разсрочено договорените с „Булгаргаз" АД количества природен газ.

Припомняме, че ДКЕВР вече реши "синьото гориво" да поскъпне с близо 24% от 1 октомри. Цената на природния газ от началото на година е скочила с близо 50 на сто.

Предложението бе обсъдено на работна среща между ръководствата на „Булгаргаз" АД, национално представителните бизнес организации и големите потребители на енергия късно вчера.

В съответствие с договорните клаузи с доставчиците на газ, цената на газа се определя на основата на цената на микс от петролни продукти през последните 9 месеца.

Това предопределяше, поради високите цени на петрола през този период (100-147 долара за барел), необходимостта от шоково увеличение на цената на газа.
Този шок се утежняваше допълнително съществено от факта, че съгласно методологията, при определяне на цената се вземаше валутния курс лев/долар не за 9-месечието, а за последния месец, който също беше значително по-висок.

Още на предишната работна среща, на 11 ноември т.г., по същия повод БСК предложи на ръководството на „Булгаргаз" да обсъди възможността за вземане на „мостов" кредит (например, от Български енергиен холдинг), с който да покрие повишените разходи в разплащанията си с доставчика на природен газ, а бизнесът да има възможност да разсрочи своите плащания към „Булгаргаз" по взаимно приемлива процедура.
Този механизъм е съобразен с очакванията след 1 април 2009 г. да спадне съществено цената на газа във връзка със споменатия по-горе 9-месечен цикъл, посочват от БСК.

Предложението на БСК бе подкрепено от всички участници в срещата, включително от ръководството на „Булгаргаз", което пое ангажимента да предложи няколко опции за решаването на проблема.
Детайлите предстои да бъдат обсъдени до края на настоящата седмица.