От утре „Булгаргаз" трябва да спре подаването на газ към комбината „Кремиковци". Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, цитиран от БНР.

Натрупаните задължения възлизат на 100 милиона лева.

Припомняме, преди около година „Булгаргаз" отново обяви, че ще спре подаването към комбината.
След затварянето му през октомври месец природен газ се подава в количества, необходими за поддържане на системите, а не за производство.

По думите на министър Петър Димитров този път е дошла забрана от ДКЕВР, според която трябва да бъде спряно незабавно подаването на газ.

ДКЕВР нареди на „Булгаргаз" да спре подаването на газ към предприятия, които не изплащат задълженията си - сред тях е „Кремиковци", както и 6 Топлофикации в страната.  

„В този ред на мисли днес е важен ден за „Кремиковци". Пътят на предприятието оттук нататък ще бъде като на всяко предприятие, което минава по схемата на несъстоятелността", каза още министърът.

Той обясни, че се предвижда създаването на оздравителен план за „Кремиковци", за който вече имало желаещи. Подробности обаче министърът не предостави.

„Кремиковци" е особено ценно предприятие за България, защото е един завършен цикъл на преработка на руда до крайните изделия", коментира само Петър Димитров.

По въпроса колко души ще останат без работа след закриването на комбината, министърът заяви, че това зависи от синдика на предприятието и „това не е нещо, което е в пряка зависимост от държавата".

По думите на енергийния министър вече има предварителни данни за броя на работниците, които ще бъдат съкратени, но те не са предмет на работата на Министерството на икономиката и енергетиката.

Петър Димитров допълни, че "Кремиковци" има и други производства, които биха могли да продължат да работят, но ако се затвори основното производство на комбината, цикълът в страната няма да е затворен.