В свое отворено писмо Българската стопанска камара(БСК) с председател Божидар Данев  изрази становището си от представения Бюджет 2010 г.

В него е посочено, че браншовата организация намира за твърде оптимистични очакванията за спад на икономиката ни с 2% за следващата година, както и че размерът на чуждестранните инвестиции ще достигне 3.3 млрд. евро или 10.2% от БВП.

Прогнозираният курс на долара от 1.45 лв. за долар не отговаря на предвижданията на камарата, което ще се отрази на на търговския дефицит на страната.

Становището на БСК е че все още има силна доза на неопределеност в преодоляването на кризата в световната икономика и по-специално европейската.

От браншовата камара разкритикуват и ниския размер на инвестиционните разходи предвидени в Консолидираната фискална програма. Според тях 6.1% от БВП (от тях 3,1% от ЕС) предвидени в бюджета за следващата година при 7% по програмата за 2009 е опасно за бъдещето на икономиката.

Това намалява възможностите за инвестиции, развитие на инфраструктурата и активизиране на бизнеса в условия на криза и намалено външно търсене.

В този смисъл, камарата подкрепя планирания ръст в разходите за околна среда - 16% от БВП спрямо 1.3% по програмата за 2009г. Планирани са големи разходи с твърде размита структура, като при това основните разходи отиват за социалната сфера, а не за икономиката.

Бюджетът, като материализиран израз на политиката, показва на какво ще разчитаме. Излиза, че основното увеличение на разходите е за туризма (с 240% ) и в транспорта, т.е. преди всичко за неефективно работещите държавни структури, косубсидирани от бизнеса, допълват от камарата.

Забелязва се, че размерът на разходите в социалния сектор като дял бележи най-значителен ръст, достигайки 15.3% от БВП (ръст от 2.5% спрямо програмата за 2009 г.).

Поетите социални ангажименти при намаляване на осигурителните вноски за пенсии с 2% пункта създават общ недостиг в бюджета на ДОО от над 2,1 млрд. лв., покрит с допълнителни субсидии за сметка на държавния бюджет, което допълнително деформира бюджета.

Този ръст на социалните разходи става за сметка на другите сектори и преди всичко - за сметка на намаление на капиталовите разходи с източник националния бюджет - 1,7 % спрямо БВП, което паралелно с намалението на БВП създава условия за размисъл за изхода на българската икономика от кризата.

Относно данъчната политика БСК подкрепа намеренията да се осигури по-нататъшното съхраняване на общия неутрален характер и ниски ставки на основните преки данъци, както и засилването на контрола и събираемостта, чрез които освен подкрепа за фиска се оказва натиск върху сивия сектор и нелоялната конкуренция.

В същото време, обаче, считаме, увеличението на акциза за електроенергия отново оказва натиск върху бизнеса. Засилва се косвеното субсидиране на потребителите на електроенергия ниско напрежение и топлоенергията, поради липсата на пазарни принципи при ценообразуването, допълват от камарата

От там смятат че не е достатъчно аргументиран отказът от увеличение на акциза върху алкохола.По този начин бюджетът се лишава от тези приходи.

Добро впечатление прави, че не са предвидени тъй наречените 10 ¸ 20 % буфери в разходната част, което силно затруднява изпълнението на програмите и проектите на отделните разпоредители с бюджетни средства и създава предпоставки за недостигане на заложените цели, отчитат представителите на бизнеса. Те приветстват намерението на Правителството да състави един балансиран и предпазлив бюджет за 2010 г.

От БСК отправиха апел към и към работодателите и техните браншови структури за предприемане на анти кризисни мерки и действия за намаляване последствията от настоящата криза и улесняване на икономическото възстановяване в условия на действащ валутен борд.