Националната електрическа компания (НЕК) вчера е превела парите по дълга си към "Атомстройекспорт" за произведеното оборудване за несъстоялия се проект АЕЦ "Белене".

До края на днешния ден се очаква потвърждение, че парите са получени от руската компания.

Това съобщи от парламентарната трибуна министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата Мартин Димитров.

"Национална електрическа компания" (НЕК) получи от централния бюджет 601 617 133 евро безвъзмездна финансова помощ, като парите са за заплащане на присъдени суми по арбитражното решение за АЕЦ "Белене".

Припомняме, че през юни страната ни беше осъдена да плати 620 млн. евро за поръчано на Русия оборудване за АЕЦ "Белене". След като стана ясно, че няма шанс да се обжалва решението на Арбитражния съд, а просрочието увеличава сумата със 167 хил. евро лихва на ден, Народното събрание разреши държавна помощ за Националната електрическа компания, с която да се покрие задължението. Все още обаче се очаква произнасяне и от страна на Брюксел за правомерността на държавната помощ. От друга страна, от "Росатом" настояват за бързото - до края на годината - изплащане на задълженията от българска страна.

По думите на министър Петкова превеждането на парите от НЕК означава, че българските данъкоплатци от тази дата престават да плащат за проекта и с това се прекратява една несправедливост.

Също така министър Петкова припомни и че с този превод се изпълнява ангажимента от българска страна да плати до 15 декември дължимата сума, руската страна пък е поела ангажимента да опрости лихвите от 14 юни до днешна дата.