Четири фирми са подали заявление за участие в обществената поръчка за "извършване на техническа поддръжка за 5 годишен период на дизелови мотрисни влакове серия 10 и електрически мотрисни влакове серии 30 и 31, собственост на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД".

Днес в сградата на "Холдинг БДЖ" ЕАД бяха отворени заявленията, подадени за участие в процедурата. От БДЖ съобщиха фирмите в реда на депозирането на заявленията им:

• "Експрес Сервиз" ЕООД;

• ДЗЗД Обединение "Дезиро Сименс";

• Щадлер Унгария Железопътна поддръжка КФТ;

• Алстом Транспорт С.А.

Документите трябва да бъдат прегледани и да бъде преценено дали са спазени всички условия по процедурата, след което комисията за преминалите предварителния подбор участници трябва да излезе с решение. Едва след като бъдат изпълнени тези условия ще се премине към предоставяне на техническа и ценова оферта.

БДЖ отваря оферта за ремонт на мотриси, а има договор до 2019 г. с производителя

БДЖ отваря оферта за ремонт на мотриси, а има договор до 2019 г. с производителя

Експерти подозират скрита приватизация с тази оферта

Припомняме, че от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт пожелаха обществената поръчка да бъде спряна, защото процедурата предразполага представяне на много високи ценови оферти, които са до над 2 пъти по-високи от цените за поддръжката на идентичен подвижен състав Сименс например във Великобритания или Русия.