От ЧЕЗ призовават за разумна употреба на електроенергията през настъпващите коледни и новогодишни празници.

Ако по 2 часа ежедневно през 28 дни в месеца се използва готварска печка с мощност 3 KW, това ще струва на семейния бюджет 27,19 лв. Печка за отопление тип „духалка" с мощност 2 KW ще допълни още 18,13 лв., ако работи по два часа дневно. Бойлерът ще изразходи 45,31 лв. за месеца, а ако използвате пералнята три пъти седмично по 1 час при 60 градуса, това ще ви струва 2,03 лв. За използване на 4 крушки от по 100 W за осветление, средно по 6 часа в денонощие, сумата е 10,88 лв. месечно, отбелязват от ЧЕЗ.

ЧЕЗ продължава да прилага временното удължаване на срока за безлихвено плащане - от 10 на 20 дни.

EVN България предлага няколко кратки и практични стъпки на своите клиенти, които планират по-дълго отсъствие от дома по време на коледните и новогодишни празници.

От EVN съветват: Изключете всички електроуреди, които не е необходимо да работят във ваше отсъствие. Важно е да се знае, че уреди като хладилник или фризер, които не винаги е подходящо да се изключват, ще продължат да консумират електроенергия; Изключете от щепсела уреди като телевизор, аудио-уредба и монитор, защото и в режим на stand-by те ще продължат да консумират електроенергия; Уверете се, че външни хора нямат достъп до електрически контакти, които са част от ел.инсталацията на вашия имот и Запишете показанията на електромера си преди да заминете и сравнете данните при завръщането си.