ЧЕЗ не предлага увеличаване на крайната цена на електроенергията, а призовава за по-балансирано разпределение на дяловете на различните участници във веригата производство-доставка, което да гарантира интересите на крайните клиенти. В официално изявление по темата от компанията призоваваха за прозрачно, справедливо и равнопоставено определяне на цените на електроенергията.

То идва, след като снощи председателят на енергийния регулатор Боян Боев заяви пред журналисти, че от ЧЕЗ и Енерго-про предлагат поскъпване на тока от 1 юли с около 14 на сто на дневната тарифа и двойно на нощната.

Срокът, в който електроразпределителните дружества трябваше да внесат предложенията си аз промяна в цената на тока, изтече на 31 март. Само от ЕВН обаче обявиха, че са поискали увеличение в цената със 7.9 на сто. Другите две дружества не обявиха публично предложенията си.

През последните години делът на ЧЕЗ в крайната цена непрекъснато се понижава, като от 13% през 2006-2007 г. той достигна 0.9%. Така в момента от всеки 100 лева сметка за ток ЧЕЗ разполага с 90 стотинки, за да извършва дейността си. Само през 2013 г. ДКЕВР понижи с 90% дела на компанията, като същевременно делът на НЕК, ЕСО и производителите бе увеличен с 11% до 82.45% от крайната цена. Така в ЧЕЗ остава най-малък дял, а същевременно той е най-важен за качеството на електроенергията за крайните клиенти. Така мотивират предложението си от най-голямото електроразпределително дружество. От там допълват, че подобна небалансирана структура на цената на електроенергията противоречи на основния принцип в ЕС, където всички части на веригата се развиват балансирано.

С внесеното предложение в ДКЕВР в края на март ЧЕЗ призовава делът й във веригата да бъде възстановен до равнище, "което ще позволи на компанията да развива най-голямата електроразпределителна мрежа в страната, с дължина над 60 хил. км и да подобрява обслужването на над 2 милиона клиенти". От дружеството предупреждават, че "запазването на сегашния минимален дял на ЧЕЗ в крайната цена не само ще забави постигането на желаните параметри, но и ще задълбочи вече съществуващите проблеми на електроразпределителната мрежа".