Нямаме информация, че бразилският кандидат CSN се е оттеглил от преговорите за инвестиция в „Кремиковци". Това заяви за news.bg  председателят на синдикат "Металурзи" в предприятието  Людмил Павлов.

Той беше категоричен, че подобна информация не само, че не му е известна, дори напротив. В момента се водят активни преговори с бразилците, подчерта той.

Булгаргаз спира газа на "Кремиковци", ако до утре няма сделка.
                              Още...

Бразилската компания Си Ес Ен продължава да води преговори за сключване на търговски договор за работа на ишлеме с коксохимическия завод на "Кремиковци". Това заяви синдикът на предприятието Цветан Банков, цитиран от БНР.

Информацията, че бразилската компания се отказва от сделка с "Кремиковци", беше опровергана и от финансовия директор на компанията, който заявява, че "нямат намерения да купуват чуждестранни активи, което означава, че те не проявяват засега конкретен интерес към целия комбинат".

Припомняме, днес по-рано се появи информация, че третата по големина бразилска металургична компания CSN няма намерение да придобива никакви активи на предприятия, както в Бразилия, така и извън нея.

Павлов добави, че днес по време на протестите на работниците от „Кремиковци" среща с представители на Министерски съвет не се е състояла. Той уточни, че това е така, защото МС е излъчило поредният различен преговарящза разговори със синдиците. Уморихме се всеки ден да говорим едно и също, да преразказваме, заяви Павлов.  Такава позиция изказа и другият излъчен за преговори от представителите на синдиката - Васил Яначков.

Това е подценяване на ситуацията, форма на цинично и унизително отношение към нас като хора, които трябва да търпят, към нас", коментира Яначков пред протестиращите си колеги. В тази връзка от синдикатите обявиха сряда за ден за Национален браншов протест на работещите в металургията.

От срещата днес нямаше никакъв резултат, категорично заяви Павлов.

Той съобщи още, че "Кремиковци" имат подкрепата на всички синдикални структури, както и на всички металургични заводи в страната.

Вече са събрани над 1150 подписа в апел за помощ, адресиран до Томас Хамарберг, комисар по правата на човека при Съвета на Европа.

До президента също ще бъде изпратено писмо с настояване за среща.

Запитан дали след като преговорите с бразилците продължават, това означава, че доставките на газ за комбината няма да бъдат спрени, Павлов коментира, че най-вероятно спирането ще се отложи.

Той съобщи още, че работниците от предприятието продължават с протестите и утре, като се надяват на по-ясна и решителна позиция на държавата относно бъдещето на комбината.

Такава за момента не е налице,коментира синдикът. Павлов добави, че лично той е оптимист за преговорите с бразилския инвеститор и се надява на решение по проблема с предприятието още в близките дни, като  добави, че това може да е факт още в сряда. 

Припомняме, в края на февруари украинската компания „Смарт Холдинг"също се оттегли от преговорите за придобиване на обявения в несъстоятелност завод. Причината бе липсата на достатъчно подкрепа от страна на кредиторите на завода.

В края на март стана ясно, че дори и за комбината да бъде намерен инвеститор, прогнозите са, че над 2 000 работници ще останат без работа. Междувременно техните протести продължават и днес.

Миналата седмица представителите на работниците се срещнаха  се срещнаха министър Петър Димитров.  След  разговорите с министъра Васил Яначков от синдикат  „Металици" към комбината заяви, че при евентуално спиране на доставки на газ за комбината има евентуална опасност от експлозия.