България и Русия все още са далеч от споразумение по цената за изграждането на АЕЦ "Белене". Това съобщи в Брюксел министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той заяви, цитиран от БиТиВи, че се е срещнал с руския министър на енергетиката Сергей Шматко, с президента на "Газпром" Алексей Милер и с вицепрезидента на компанията Александър Медведев.

По думите му руската страна много би искала да бъде поставен краен срок за постигането на споразумение и това, според него, е добър подход, макар че винаги съществува възможността съгласие да не бъде постигнато.

Същината на спора е какъв да бъде инфлационният индекс върху цената от 4 млрд. евро за строежа на централата. "Атомстройекспорт" предлага индексът да бъде 6,3, но българската страна определя това като твърде висока стойност.

Срокът за постигане на споразумение е свързан с това за колко време техническата група по проекта ще излезе със заключение дали той отговаря на изискванията, поставени за предстоящите изпитания за устойчивост на европейските атомни централи.

Министър Трайчо Трайков заяви, че според него всякакви крайни ангажименти за "Белене" трябва да се поемат едва след като проектът премине успешно стрес-тестовете.

И двамата енергийни министри потвърдиха, че разногласията за цената на проекта остават, като според Шматко, след 2-3 месеца преговорите за нея ще навлязат във финална фаза, допълва БНР.