Сивата и неформална икономика изисква гориво, за да се стигне до неформалната заетост. Така финансовият министър Владислав Горанов коментира вижданията си по заключителния форум, посветен на проекта "Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България".

Според него това гориво са сивите обороти, които трябва постоянно да бъдат на вниманието на приходните администрации. Финансовият министър отчете, че от 2018 г. стартира проект за пълно обхващане на оборотите във всички сфери на икономиката.

По думите му се предприемат различни стъпки и действия, но сивата икономика е неравно състезание между бизнес модела и начина на живот, с който да се избегнат плащанията като част от обществения договор.

22 - 23 млрд. лв. се въртят в сивата икономика

22 - 23 млрд. лв. се въртят в сивата икономика

КНСБ: Сивото убива

Според Горанов приходната администрация, колкото и да е въоръжена със законодателни решения, не може да бъде толкова изобретателна за тези, които искат да избягат от облага.

Той даде пример с акцията на данъчните в няколко заведения в столицата през уикенда в Spagetti Kitchen и посочи, че законодателството никога не може да бъде съвършено в борбата със сивата икономика. Горанов обясни, че в момента, в който една фирма натрупа задължения към фиска, в момента, когато се опитаме да направим принудително изпълнение - отнемане на наличности от касата, на следващия ден осъмваме в този обект с друга фирма.

Борисов иска целият бизнес да е в бяло

Борисов иска целият бизнес да е в бяло

Мафията вика „Мафия!“, констатира премиерът за критиките на БСП

Горанов призова за активното гражданско участие по темата с недекларирания труд. В редиците на Министерство на финансите, НАП и Агенция "Митници" денонощно мислят по темата в борбата срещу сивата икономика, увери Горанов.

От своя страна социалният министър Деница Сачева изтъкна, че борбата със сивата икономика е предизвикателство за данъчните и осигурителни промени в страната. Истинската битка с недекларирания труд минава през момента, в който всеки един човек има нетърпимост към неспазването на закона, посочи Сачева.