През последните 10 години икономиката на сиво намалява, но все още е над 20%. На сиво, без яснота откъде и как идват и къде отиват, се въртят повече от 22 - 23 млрд. лв. всяка година.

Toва обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на заключителния форум, посветен на проекта "Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България".

Заради сивата икономика са възможни и редица изкривявания в обществено-политическия живот. "Ако някой се опитва да купува гласове за изборите, не го прави от партийната субсидия", убеден и синдикалният лидер.

Борисов иска целият бизнес да е в бяло

Борисов иска целият бизнес да е в бяло

Мафията вика „Мафия!“, констатира премиерът за критиките на БСП

За да има сиви плащания към работниците, недекларирани и неустановени отношения, трябва да има сиви обороти.

Най-важният показател и индикатор за това как КНСБ се справят с борбата със сивата икономика е индексът "Икономика на светло".

Сивата икономика влачи със себе си много ефекти, защото сивото убива лоялната конкуренция, но и сивото убива правата на хората и всичко, което е свързано с техните трудови права, предупреди Пламен Димитров.

Над 80% от автосервизната дейност е на сиво, а това води след себе си и редица рискове на водачите и участниците в движението.

Горанов иска повече правомощия за НАП

Горанов иска повече правомощия за НАП

Няма как да се попречи да се сменят фирмите

Затова от КНСБ настояват за законодателни промени в Кодекса на труда, Кодекса на социалното осигуряване и Закона за обществените поръчки, с които да се даде правна гаранция за ограничаване, намаляване и напълно премахване на практиките на недекларираната заетост.

"Имаме много възможности и нашето законодателство трябва да отговори в подзаконовите си документи", настоя Пламен Димитров и посочи, че в областта на строителството, земеделието и търговията се предлагат поне 20 мерки за промени в борбата със сивата икономика.

В заключение от КНСБ настояха още за промени в Наказателния кодекс, с което да се криминализира неплащането на осигурителните вноски.

Данъчните на крачка след, но по следите на измамниците

Данъчните на крачка след, но по следите на измамниците

За Горанов сивата икономика е неравно състезание