"Предприехме малко по-оперативни мерки спрямо някои стопански субекти. Запечатали сме обекти, но законът дава възможност след определен период отново да отворят, да работят и да се сменят на месец по три фирми на един и същи обект, след като предишните са натрупали задължения".

Така финансовият министър Владислав Горанов отговори на въпрос на News.bg какъв е резултатът от проверката на данъчните, които влязоха в няколко заведения в столицата през уикенда.

Четири вериги заведения в София бяха проверени и затворени заради дългове за близо 15 милиона лева. Според информации от едно от заведенията, което се намира в столичен мол, данъчните са изнесли маси, столове и оборудване, които ще бъдат обявени за публична продан.

По време на форума на КНСБ, в който финансовият министър взе участие, той даде за пример Spagetti Kitchen, който данъчните запечатали.

22 - 23 млрд. лв. се въртят в сивата икономика

22 - 23 млрд. лв. се въртят в сивата икономика

КНСБ: Сивото убива

Оценката на Горанов е, че това е едно безкрайно състезание между добосъвестните и недобросъвестните фирми. Финансовият министър открои, че полага усилия да мотивира приходните администрации и да ги въоръжи с максимално възможен инструментариум да наложат справедливост в този процес.

Често контролните органи от приходните администрации забелязват нарушения и се опитват да ги предотвратят с редица законодателни промени.

Често срещано е дори и фирми, които действат законно и декларират своите задължения, но при действия на приходната администрация обектът започва да работи и да бъде опериран от друга фирма. "Тогава данъците няма как и от кого да съберат. Старата фирмата бива прехвърляна на малоимотни граждани и няма какво да се изпълни принудително", обясни Горанов.

Запитан къде е фиктивната роля на законодателната и изпълнителната власт за това, че работодателите избягват да плащат редица осигуровки и данъци, а гражданското общество не може да реши проблемите, Горанов посочи, че гражданското общество може да разреши всички въпроси.

Той приветства инициативата на КНСБ, която трябва да бъде продължена заедно с работодателските организации, за да се постигне консенсус в измененията на законодателството, така че да се намалят възможностите за избягване на облагането. Горанов изтъкна, че през годините се е предлагало да се дадат допълнителни правомощия на НАП като аналог на тези, които има Главна инспекция по труда (ГИТ).

Данъчните на крачка след, но по следите на измамниците

Данъчните на крачка след, но по следите на измамниците

За Горанов сивата икономика е неравно състезание

Финансовият министър не вижда пречка идеята да се случи, защото броят на служителите на НАП е по-голям от тези на ГИТ. Той е съгласен, че може да се засили ролята на НАП върху целевия контрол върху спазването на осигурителното законодателство.

"Ако успеем да затворим сивия оборот на входа, тогава няма как да се реализира неформалната заетост, защото ако в един ресторант няма укрит оборот, то няма как на сервитьора да се плати под масата", отсече Горанов.

Според него проблемът на доверието в осигурителната система не е от вчера, а правителството винаги се въздържа от увеличението на правата в осигурителната система, които не са тясно обвързани с приноса. Горанов даде за пример, че увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст деморализира системата.

Осигурителната система трябва да е много тясно балансирана между приноса и правата. Не е лесно и е постоянен дебат между социалните партньори, категоричен беше Горанов. Той посочи, че страната ни постоянно получава упреци от Световната банка, че плащането на данъци в България е един сложен процес и сме на едно от задните места в Европа по скорост и ръст на плащане на данъци.

Борисов иска целият бизнес да е в бяло

Борисов иска целият бизнес да е в бяло

Мафията вика „Мафия!“, констатира премиерът за критиките на БСП