Недекларираният труд през 2013 година (през 2013 година е проведено последното такова изследване - бел. ред.) в България е близо 18% при средни стойности за ЕС - малко под 12%.

Сивата икономика в България през 2017 година варира от 19.2% до 29.6%.

Данните представи президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на пресконференция на тема "Заплашва ли човешки животи сивата икономика в България?"

Въпреки че КНСБ се занимава с темата повече от 10 години, Димитров призна, че проблемът продължава да е сериозен.

80% от ремонтите на автомобили се извършват от квартални, нерегистрирани и полулегални сервизи, от които държавата губи годишно стотици милиони лева.
Освен това от КНСБ посочиха, че това има и друг ефект - убива българските граждани по пътищата и в катастрофите.

"Сивата икономика ни убива, принуждава ни да работим на по-ниски цени, а това води и до редица нарушения", заяви председателят на браншовата камара на автосервизите инженер Емил Германов. Той открои изключително стария автомобилен парк, най-стария в Европа. По официални данни броят на регистрираните автомобили в началото на 2017 г. е над 4 млн., от които на възраст над 10 години са 3.5 милиона. Над 1.5 милиона автомобили са на възраст над 20 години, отчете инж. Германов.

По неофициални данни 50 милиона лева годишно от държавния бюджет отиват за подготовка на кандидати за водачи, но 80-90% от автошколите работят в сивия сектор.

При средно годишно регистрирани около 310 000 автомобила около 35-36 000 са нови автомобили, а останалите са втора употреба.

Друга последица от автомобилния парк е, че сме на първо място по смъртност от катастрофи, посочи Германов и допълни, че в България няма регламент за извършване на сервизна дейност.

В полулегални и нелегални сервизи не спазват изискванията на производителите за техническото обслужване и не носят отговорност за качеството на работната дейности, предупреди той.

Инж. Германов настоява за публичен регистър на извършените ремонти и носене на отговорност за извършените ремонти.

Всеки трети автосервиз работи незаконно

Всеки трети автосервиз работи незаконно

С регламент държавата изсветлява бизнеса

През периода януари-септември 2018 г. Главна инспекция по труда (ГИТ) е извършила 4 140 проверки на строителни обекти, вследствие на което са установени 19 850 нарушения. Не липсват и нарушения при изпълнението на трудовите правоотношения, започващи с наличието на труд без сключен писмен трудов договор.

Над 80% е недекларираната заетост в сектор земеделие.

При производството на текстил и текстилни изделия се наблюдават сериозни различия в разбиранията на работодателите и работниците по отношение на спазването на трудовото законодателство. 

Сивата икономика нанася вреди на цялата икономика, влияе върху пазара, има негативен ефект спрямо фиска. Засягат се сериозно здравните, социални, синдикални права на работещите в сивия сектор.

"Сивата икономика дори вече има сериозен ръст в отнемането на живота", заяви още Пламен Димитров.

Отлагането на закона за горивата било чадър над сивата икономика
Обновена

Отлагането на закона за горивата било чадър над сивата икономика

Новите изисквания ще влязат в сила от 28.07.2019 г., приеха на комисия