"Чадър на сивата икономика." Така Валентин Златев от Българската петролна и газова асоциация определели казуса за отлагането на Закона за горивата.

В парламентарна Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата се проведе няколко часово обсъждане на отлагането на т.нар. Закон за горивата. Категорично против бяха от БПГА и БСК.

Депутатите отложиха спорната Наредбата на Закона за горивата. Новите изисквания така ще влязат в сила до 28.07.2019 г. В комисията имаше спор по чисто правен казус, тъй като законът е в сила реално от вчера. Наложи се намесата на председателя на правната комисия Данаил Кирилов, който предложи варианта с гласуване на отлагане на Наредбата. Самият закон обаче остава в сила.

Отпадна изискването и за банкова гаранция от 20 хил. лв. за регистрация на малка бензиностанция, както се въведоха и облекчения за миньорите и строителите.

"Напрежение в бранша няма и нашата цел е равнопоставеност на всички участници и върховенството на закона", заяви председателят на БПГА Валентин Златев по време на обсъждането.

Той заяви, че от Асоциацията все пак са готови на допълнения на сега действащия закон, но не може да възприеме този казус, който ще създаде прецедент в новата българска история.

Караниколов иска бизнесът с горивата да се разбере

Караниколов иска бизнесът с горивата да се разбере

Трябва да се изчака какво ще бъде гласувано в НС

Според Златев всички въпроси по Закона за горивата са изчистени, като припомни, че са приели предложението да отпаднат 20 хиляди лева депозит за малките бензиностанции.

От Българската петролна и газова асоциация припомниха, че са сезирали Европейската комисия и главния прокурор, че единствената система, която събира акцизите в България не функционира и от нея се изтривали огромно количество товари с горива.

От Асоциацията призоваха Симо Симов от НСТПГ да предаде списък на хората, които представлява.

От Българската стопанска камара настояват за влизане веднага в сила на Закона за горивата и не искат неговото отлагане.

Според големите играчи на пазара законодателната рамка у нас е несигурна и притеснява инвестициите на чуждите компании.

На свой ред Симо Симов от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива (НСТПГ) обясни, че от организацията никога не са стояли в сивия сектор, не са политически сили, не са финансирали техните кампании. Той призова депутатите за разумно решение, с което да се отложи Законът за горивата в полза на бизнеса. 

"Ако не постигнем това, което искаме, тежко му горко на тези, които са управляващи", закани се Симо Симов.

"Не ви пречи нищо да се регистрирате, не знам с какво искате по-специално отношение. Вие сте търговски обекти като всички други." С тези думи председателят на комисията за борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров-Ревизоро се обърна към малките търговци на горива.

Организации твърдо изпращат на поправка Закона за горивата

Организации твърдо изпращат на поправка Закона за горивата

Срещата с министър Караниколов не даде резултат и законът тепърва ще се обсъжда

По думите му проблемите на малките търгови на горива вече бил решен, но ако те си намирали други проблеми, Ревизоро нямало да се бърка повече. Според него те са равнопоставени обекти като всички други.

Той отчете, че вече имало 4 000 легални бензиностанции.

Законът за горивата е изключително важен закон, който трябва да го има, посочи министърът на икономиката Емил Караниколов.

Караниколов посочи, че в медийното пространство днес се е появила информация, според която след отлагането на Закона за горивата в рамките на 6-месечния срок, щяла да се появи сива икономика за финансиране на политически партии.

Той поиска да знае от всички организации от бизнеса дали са част от сивата икономика и дали са получавали финансиране от политически партии.

Част от бизнеса не одобрява отлагането на закона за горивата с 6 месеца

Част от бизнеса не одобрява отлагането на закона за горивата с 6 месеца

БПГА и БСК се обявиха твърдо против отсрочката

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов посочи, че комисията има съществена роля да разреши сериозните проблеми в българската икономика, с които да се дадат решения за нейното развитие.

Законът за горивата дава един нестроен порядък на сроковете по отношение на влизането на отделни разпоредби, подчерта шефът на правната комисия.

Кирилов настоя за втори срок за отлагане на Закона за горивата, с който да се даде възможност за всички да изпълнят закона.

От КРИБ смятат, че законът има нужда от сериозни промени и те трябва да бъдат обсъдени от всички заинтересовани по казуса страни. Работодателската организация иска да има работещ Закон за горивата, но той не трябва да бъде атакуван от различни страни.

Търговците и превозвачите на горива искат държавата да каже къде е сивият сектор

Търговците и превозвачите на горива искат държавата да каже къде е сивият сектор

Заплашват с мащабни протести и блокиране на пътища

Социалистът Драгомир Стойнев нападна министъра на икономиката Емил Караниколов за неговото закъснение с половин час за началото на комисията.

Ревизоро обаче защити министъра и поднесе извинения на всички народни представители за неговото закъснение.

Кое налага 6-месечното отлагане на Закона за горивата, недоумява Стойнев и посочи, че ще има избори. По думите му някой иска да се облагодетелства с отлагането на закона.

"ГЕРБ и Обединени партиоти носят вината за този казус", нападна Стойнев управляващите.