Част от бизнеса не одобрява решението на кабинета "Борисов-3" да отложи с 6 месеца влизането в сила на Закона за горивата. 

Ден след като правителството реши да отложи с 6 месеца прилагането на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, Българската петролна и газова асоциация изрази несъгласието си да се забави влизането в сила на закон, вече приет в парламента.

Според тях това означава продължаване на живота на сивата икономика в структуроопределящ сектор за България, какъвто е производството и търговията с течни горива.

Отлагат с шест месеца Закона за горивата

Отлагат с шест месеца Закона за горивата

Омбудсманът сезира КС по-рано през деня

Членовете на БПГА изразяват и възмущението си от това, че се предлага отлагане без никаква дискусия и консултации със засегнатия бранш.

Те са категорични, че се прави целенасочен опит реалната дискусия за ограничаване на контрабандата, ДДС-измамите и други незаконни схеми в сектора, да се измести от спекулации за противопоставяне на големи и малки фирми в бранша и за ограничаване на свободната конкуренция.

Българската петролна и газова асоциация настоява за среща с министър-председателя по темата, за да представи своята позиция.

КРИБ приветства отсрочката за Закона за горивата

КРИБ приветства отсрочката за Закона за горивата

Смята, че това ще даде възможност да се изяснят проблемите в сектора

Членовете обясняват, че от КРИБ са изпратили писмо до министъра на икономиката Емил Караниколов, с което искат отлагане на влизането в сила на закона, но по думите им това не е съгласувано с асоциацията, която е техен член.

От БПГА уточняват, че е имало период за обсъждане и тогава КРИБ е трябвало да изложи своите предложения за промяна в текстовете.

Правителството отложи Закона за горивата

Правителството отложи Закона за горивата

До 1 юли е срокът, в който действат старите правила

Във връзка с незачитане на правото на членовете на КРИБ да бъдат уведомявани за техни действия, както е записано в устава им, от петролната и газова асоциация обявяват, че прекратяват членството си в КРИБ.

В отворено писмо до медиите Българската стопанска камара също се противопоставя на забавянето на закона за горивата с 6 месеца.

Според тях подобно действие би било пореден удар върху законността и прилагането на ефективни мерки за борба със сивата икономика и контрабандата.

Блокада на границите и протест с жълти жилетки готвят търговци на горива

Блокада на границите и протест с жълти жилетки готвят търговци на горива

Искат Радев и Манолова да сезират КС за Закона за регулиране на нефтената дейност

От БСК отбелязват, че през последните години у нас се е наложила практиката на приемане, отмяна или отложено действие на закони под уличен или лобистки натиск.

Те подчертават, че е притеснителна практиката Народното събрание да оперира като подчинена структура на изпълнителната власт.

От БСК настояват Министерски съвет да оттегли предложението си за 6-месечно отлагане на срока за влизане в сила на ЗАРИДНПНП и да съсредоточи усилията си върху собствените си правомощия, като остави законодателната дейност в ръцете на Народното събрание.

Депутатите приеха закона за горивата

Депутатите приеха закона за горивата

Малките фирми с 20 хил. лв уставен капитал, големите с 1 млн. лв.