Всички организации поддържат становището, че Народното събрание трябва да спре влизането в сила на Закона за горивата.

Това стана ясно на брифинг в Министерство на икономиката след среща на АИКБ, КРИБ, КСБ, Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива (НСТПГ), Асоциация на българските пристанища и Минно-геоложката камара с министъра на икономиката Емил Караниколов във връзка със Закона за горивата.

Утре, на 29 януари, всички заинтересовани страни ще присъстват на ресорната комисия и ще посочат кои текстове в закона ги притесняват, подчерта Караниколов.

Всичко организации се обединиха около позицията, че трябва да има закон, но да се коригирират текстовете му, обясни още министърът на икономиката.

"Колкото по-бързо започне работата, толкова по-бързо ще има готови текстове", посочи Караниколов.

За малко да отложат отлагането на Закона за горивата

За малко да отложат отлагането на Закона за горивата

Валентин Златев призова да не се кляка пред парите в брой и контрабандата

Припомняме, на 23 януари 2019 г. депутатите отложиха на първо четене въвеждането на промени в Закона за горивата. На следващия ден в Министерския съвет имаше среща между премиера Бойко Борисов с ръководствата на Камарата на строителите и на Минно-геоложката камара за Закона за горивата за отлагане на въвеждането на новоприетия Закон с 6 месеца.

В отговор на тази среща от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива заявиха, че никой не е потърсил тяхното мнение за Закона за горивата и поискаха днешната среща с министър Караниколов. Името на този закон е Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход и е с вносител Емил Димитров - Ревизоро. За неговото приемане в този вид настояват от БСК, Българската петролна и газова асоциация, като те също проведоха среща с премиера по въпроса.
Различната позиция на КРИБ по закона предизвика и излизането на БПГА от организацията

Предложението за закон за горивата разбуни духовете още през лятото на миналата година, като още тогава превозвачите и собствениците на малки бензиностанции организираха протести. Те получиха подкрепата на НФСБ, като първоначалният вариант на предложеното законодателство бе променено.

Търговците на горива готови на всичко, но не дават бизнеса си

Търговците на горива готови на всичко, но не дават бизнеса си

Получиха подкрепата на вицепремиера Валери Симеонов

На въпрос как би коментирал твърдението на президента Румен Радев, че са дадени 500 милиона лева за язовирите и практиките на еднолични решения, Караниколов увери, че парите ще бъдат разходвани публично така, както е по Закона за обществените поръчки и всички други закони.
По думите му Законът за обществените поръчки имал вече три изменения и допълнения и Министерство на икономиката нямало информация за налагане на вето от президента. Караниколов увери, че всичко ще бъде публично и по закона, който е в сила.

"30 години в българското общество се коментира темата за язовирите и 30 години българското общество и българските граждани искат някой да носи отговорност затова, а не както сега - водата била на един, язовирът на друг, чашата на трети и рибата не знам на кого", коментира Караниколов.

Караниколов се противопостави и на друга критика на държавния глава от речта му по повод годишния му отчет - че предприятия и компании напускали България - с думите, че е крайно време да спрем да очерняме България, защото всичко това се чувало от инвеститорите. Той посочи, че напускащите предприятия са "една компания и половина".

В България има проблеми и те са в ниските доходи на хората и работната сила в страната, отчете министърът на икономиката и припомни, че скоро ще бъдат водени инвеститори в района на Северозападна България. Караниколов припомни, че в България преди години са идвали инвеститорите, заради евтината работна ръка. Сега инвеститорите идвали поради две причини - финансова и макроикономическа стабилност и квалифицирана работна ръка.

Караниколов призова да се работи именно в тази насока - за финансова и макроикономическа стабилност и квалифицирана работна ръка.
"Нека да работим и да не очерняме България, защото това е изключително важно. Не може различните институции да говоря различни неща. Като имаме проблеми, трябва да седнем да работим, защото само с говорене нищо няма да постигнем", апелира министърът на икономиката.

Караниколов се похвали, че 2017 г. е била по-добра от 2016 г. с 386 милиона евро повече преки инвестиции. Той увери, че същото очаква да се случи и през 2018 г.

"В Българската агенция за насърчаване на инвестициите има 54 проекта на стойност около 1 милиард и 500 милиона лева. Само в автомобилния сектор за миналата година има инвестиции от около 200 милиона лева и над 3 200 нови работни места", завърши министърът на икономиката.