Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход е закон за изчистване на сектора, а конфликтът между различни организации е бил преекспониран в публичното пространство.

Председателят на БСК Радосвет Радев посочи, че не наливат масло в огъня и организираната среща с Българската петролната и газова асоциация, Камара на строителите в България (КСБ) и Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) е с цел да се проведе конструктивен и безконфликтен разговор за влизането на закона в сила.

Припомняме, че след протести правителството взе решение за отлагане на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход (ЗАРИДСНПНП) с шест месеца.

Правителството отложи Закона за горивата

Правителството отложи Закона за горивата

До 1 юли е срокът, в който действат старите правила

Конкретен резултат от стартиралия в началото на настоящата седмица по инициатива на БСК диалог между браншовите организации, е подписаният късно вчера двустранен протокол между БПГА и Българската минно-геоложка камара за промяна на някои формулировки в закона, така че да не бъде затруднена допълнително дейността на минната индустрия.

На свой ред Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация обясни, че срещата с председателя на БСК е била ефективна, ключова и ползотворна, защото проблемите, които са издигнати като пречка, законът да влезе в сила в шест месечния срок, вече се решават за изключително кратко време.

Според Делчев, очевидно трябва да се пристъпи към прилагане на секторен подход по отношение текстовете на ЗАРИДСНПНП, така че едновременно законът да изпълни основните си функции, без да бъдат затруднени засегнатите от него сектори на икономиката. Според него една част от проблемите, които са поставени, вече са изчистени. 

Отлагат с шест месеца Закона за горивата

Отлагат с шест месеца Закона за горивата

Омбудсманът сезира КС по-рано през деня

Постигнато е съгласие по всички текстовете, които са смислени и разумни. Според петролната асоциация, ако законодателят одобри текстовете, те могат да допълнят закона и да го направят много по-добър.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация подчерта, че законът е изработен, за да бъде изчистен сектора.

От Камарата на строителите в България (КСБ) подкрепят Закона за нефтените продукти, но по текстове на закона ще се работи до 23 януари, когато се очаква да се събере и управителният съвет на строителната камара. За строителите продължава да има спорни формулировки основно във връзка с мобилните бензиностанции, тъй като технологично е невъзможно в сектора да се ползват само стационарни бензиностанции.

Блокада на границите и протест с жълти жилетки готвят търговци на горива

Блокада на границите и протест с жълти жилетки готвят търговци на горива

Искат Радев и Манолова да сезират КС за Закона за регулиране на нефтената дейност

От БАМИ също подкрепят закона и според тях металургичната индустрия е индустрия, която работи на светло. Те застават зад всички, които взимат някакви мерки за изсветляване на сектора.

Много металургични предприятия в затворените и обособени части, които нямат достъп на външни фирмени доставчици, трябва да бъдат така изчистени текстовете, в които трябва да отпадне обхватът на закона като търговци на горива, обясниха от металургичната индустрия.

Горивата поевтиняват до няколко месеца, твърдят анализатори

Горивата поевтиняват до няколко месеца, твърдят анализатори

Това се дължи на спад в цената на петрола на международните пазари