Отлагането на влизането в сила на Закона за горивата ще даде възможност на всички засегнати да се включат в преработката на иначе този куц закон.

Това се казва в обща позиция на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Асоциацията на индустриалния капитал в България във връзка с проведената тази сутрин среща при министър-председателя Бойко Борисов на Българската строителна камара, Минно-геложката камара и Българската петролна и газова асоциация. След срещата министър Емил Караниколов не даде ясен отговор точно кога законът ще влезе в сила, след като миналата седмица от НС бе гласувано отлагането му.

Търговците и превозвачите на горива искат държавата да каже къде е сивият сектор

Търговците и превозвачите на горива искат държавата да каже къде е сивият сектор

Заплашват с мащабни протести и блокиране на пътища

АИКБ и КРБИ недвусмислено изказват позицията си в подкрепа на внесения законопроект за изменение на Закона за административното регулира на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, внесен в Народното събрание от Министерския съвет на 10 януари 2019 г. Според двете организации отлагането на действието му ще се осигури време за задълбочено обществено обсъждане и за постигане на балансирани решения в интерес на всички икономически субекти.

Към настоящия момент не е постигнато съгласие и такива решения не са налице. Припомняме, бе Българската петролна и газова асоциация се отказа от членството си в КРИБ именно заради несъгласието си с тази позиция.

Според АИКБ и КРИБ законът има потенциал "да се превърне в мощно оръжие срещу тези, които не спазват правилата", като този баланс би могъл да се постигне и по-бързо от предвиденото отлагане от 6 месеца.

Двете работодателски организации защитават справедливите и обосновани искания на своите членовете, които съвпадат и с интересите на потребителите и декларират, че биха подкрепили и протестни действия от страна на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, както и на всички други засегнати страни.

БСК и браншови организации чистят Закона за горивата

БСК и браншови организации чистят Закона за горивата

Трябва да има секторен подход при промяна на текстове от закона

От асоциациите посочват още, че докладът на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабанда към НС, който беше представен по време на пленарната сесия на 23 януари 2019 г,. е некоректен и не отразява случилото се по време на заседанието.
Констатацията, че Българската минно-геоложка камара (БМГК) не подкрепя законопроекта на МС, е манипулативна. Основанието ни да твърдим, че е налице въвеждане в заблуждение от страна на Комисията, е депозираното в Народното събрание писмо-опровержение на БМГК. Въпреки че възражението на БМГК е предоставено на вниманието на председателя на Народното събрание, както и на председателя на водещата комисия, то не беше предоставено на народните представители по време на обсъждането на законопроекта в пленарната зала.