В този закон няма действие, което да спечели сивата икономика, а беше насочен към монопола и олигархията. Това заяви Симо Симов от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива по време на пресконференция в БТА. Предложението, внесено от министъра на икономиката Емил Караниколов, законът да бъде отложен с шест месеца е подкрепено с решение от сдружението, а темата на днешната пресконференция беше именно настояването за отлагане на закона. Миналата седмица при спорна процедура, парламентарната комисия обаче гласува предложените от Министерство на икономиката изменения.

От сдружението настояват да бъдат включени в работната група по обсъждане на промените в Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Също така те заплашиха с мащабни протести, включително и блокиране на пътища.

Ако контрабандата съществува, за това носят вина държавата, Агенция Митници и прокуратурата, заяви Симов.

За малко да отложат отлагането на Закона за горивата

За малко да отложат отлагането на Закона за горивата

Валентин Златев призова да не се кляка пред парите в брой и контрабандата

В Сдружението са убедени, че законът няма да изпълни задачите си да повиши събраните данъци и акцизи.

Иван Кашилски, председател на УС на НСТПГ обясни, че при търговията на едро с горива декларирането се осъществява в НАП и митниците, а това по думите му осигурява достатъчен контрол.

Националната агенция за приходите получава своевременно информация за издадени касови бонове. Ако говорим за сива икономика, означава, че горивото е без платен акциз и няма как да бъде отчетено, ако не притежава съответните документи, тълкуват от организацията.

Според членовете на сдружението сива икономика в сектора няма. Големите вериги бензиностанции предават информация към сървърите на НАП. Търговците на едро първоначално са регистрирани по Закона за ДДС и всяка подадена формация бива получавана и проверявана.

БСК и браншови организации чистят Закона за горивата

БСК и браншови организации чистят Закона за горивата

Трябва да има секторен подход при промяна на текстове от закона

Не сме против регистрация на бранша, но няма човек в сивата икономика, който ще се регистрира в новото звено към Министерство на икономиката, заяви Симов. Той смята, че лицензионният режим убива бизнеса.

Ще настояваме пред министъра да маркира кой генерира сивата икономика, няма спор, че една част от нея е от вноса, изрази мнение Симов.

Фиктивният износ на петролни продукти също може да ощетява държавата.

НСТПГ са отправили запитване към агенция "Митници" относно реализирания износ на "Нефтохим Бургас" за последните 20 години. По Закона за статистиката съществуват случаи, в които тази информация, касаеща износа към определени държави, не може да бъде оповестена. Съответно главният прокурор не може да изиска проверка и от агенция "Митници" не разполагат с такава. Симов обаче изтъкна държави, които фигурират в списъка за износ на нефтената рафинерия, които включват Саудитска Арабия, Иран, Либия и други, които са световни петролни производители.

Според Симов този факт предизвиква особен интерес и би могъл да бъде свързан със сивата икономика в страната.

Част от бизнеса не одобрява отлагането на закона за горивата с 6 месеца

Част от бизнеса не одобрява отлагането на закона за горивата с 6 месеца

БПГА и БСК се обявиха твърдо против отсрочката