Спорът за Закона за горивата забуксува. Комисията за борба с контрабандата трябваше да гласува предложените от Министерство на икономиката изменения, но отложи вота днес заради липса на представител на ведомството.

С виц шефът на Лукойл-България Валентин Златев коментира поредната спънка в Закона за горивата: Срещнали се песимистът и оптимистът. Песимистът казал:" По-лошо не може да бъде", а оптимистът казал: "Може, може."

Между 800 милиона до 1 милиард лева годишно е делът на сивия сектор у нас, по думите му. Все още системата БАЦИС е манипулирана. Сив сектор се генерира не само от нея, но и от ведомствените бензиностанции, както и на входа на държава при пристанища без измервателни уреди, обясни Златев.

Отлагат с шест месеца Закона за горивата

Отлагат с шест месеца Закона за горивата

Омбудсманът сезира КС по-рано през деня

500 000 - 600 000 литра е контрабандното гориво при 2 милиона литра пазар на горива у нас. Това означава, че трябва да затваряме рафинериите, бензиностанциите и да напускаме България, разочарован е Валентин Златев.

Той коментира и напускането от страна на организацията на КРИБ. Работодателската организация предлагала да отпаднат важни текстове, които щели да узаконят контрабандата в България. Освен това Кирил Домусчиев бил в конфликт на интереси. През негово пристанище са минали миналата година солидни количества горива.

Не можем да отговорим на заплахите на едни 100 души, които се обявяват за малки търговци, каза Златев. Когато не плащаш данъци, можеш да извадиш пари и да организираш протести, според него.

БСК и браншови организации чистят Закона за горивата

БСК и браншови организации чистят Закона за горивата

Трябва да има секторен подход при промяна на текстове от закона

Шефът на Лукойл-България посочи, че има стотици малки и средни фирми, които вече са изпълнили закона. Малките фирми,които организират протеста, да се посочат с имена, а не да се крият зад една асоциация, настоя още той.

Шефът на Лукойл-България е съгласен да се направи промяна за индустрията, която има резерви към настоящия текст, и да не се отлага действието на закона. Другото означава, че всички ние сме клекнали пред едни пари в брой и пред сивата икономика, изтъкна Валентин Златев. Становище изрази и Минно-геоложка Камара, според която законът пречел на индустрията. Ако не се промени закона, той трябва да бъде спрян, според представителите на камарата.

"Воля" пита Ревизоро подал ли е сигнал за чадър над търговци на горива

"Воля" пита Ревизоро подал ли е сигнал за чадър над търговци на горива

От партията се заканват, че ще сезират главния прокурор

Индустрията допринася с 5% в БВП. В хода на дебатите от Петролна и газова асоциация се съгласиха тя да има ведомствени бензиностанции. БСК иска пък да не се бави закона, да не се правят промени и да се преследва основната цел, а именно - борба със сивата икономика. Социалистът Георги Търновалийски забеляза, че няма вносител на промените.

На заседанието не присъства нито министър, нито заместник, който за аргументира предложенията. Председателят на парламентарната комисия за контрабандата Емил Димитров-Ревизоро се съгласи и обясни, че при това положение законът няма как да се разглежда и гласува. Патриотът предложи работна група, която скоростно да изчисти спорните моменти. От КРИБ скочиха и поискаха да се гласува отлагането на влизането в сила на закона за горивата. Той трябва да влезе в сила на 28 януари, ако не бъде отложен.

Част от бизнеса не одобрява отлагането на закона за горивата с 6 месеца

Част от бизнеса не одобрява отлагането на закона за горивата с 6 месеца

БПГА и БСК се обявиха твърдо против отсрочката

Социалистът Драгомир Стойнев пък поиска оставки. Защо се стигна до тази ситуация, попита той. Ако Министерство на икономиката няма капацитет и не може да си свърши работата по поднормативните актове, да си ходи, както и цялото правителство. Защо трябва да се отлага законът с шест месеца, недоумява той. Ако властта не може да се справи, да си ходи и да се върви към нормализиране, поиска още Стойнев. Представителите на бранша с горива също не искат отлагане. Те обясниха, че са се подготвили и ако има отлагане, това щяло да е лош сигнал към бизнеса. Валери Симеонов защити малките бензиностанции. И те трябвало да присъстват на заседанието. Не бива един закон да оказва репресии върху малкия бизнес, колкото и да пречи на едрия бизнес, изтъкна лидерът на НФСБ.

Така законът за горивата днес остана само със споровете и депутатите преминаха към следващата точка. В последствие обаче министър Караниколов се присъедини към комисията и останалите на заседанието депутати приеха предложението за отлагане с шест месеца на Закона за горивата.

С гласовете на народни представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти" парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата взе решение да отложи със 6 месеца влизането в сила на Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с петрол и продукти от петролен произход, съобщи народният представител от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията за борба със сивата икономика Владислав Николов.

КРИБ приветства отсрочката за Закона за горивата

КРИБ приветства отсрочката за Закона за горивата

Смята, че това ще даде възможност да се изяснят проблемите в сектора