Данък „вредни храни” няма да бъде приет.

Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия.

Приходи от данък „вредни храни” не са планирани. Хората няма да сменят потребителските си навици. Другата цел на  закона няма да бъде постигната. Ще се върви към „контрабанда” на внос от Гърция и от Румъния на стоки, които там не са обложени с такъв данък и е много вероятно да не бъде постигната целта да бъде намалена консумацията на вредни храни. Затова съм с резерви към законопроекта. Според мен няма да се стигне до законодателно решение за данък „вредни храни”, изтъкна той.

 Горанов коментира и данък „уикенд”, който разбуни духовете в обществото.

„Вие и аз като физическо лице сме длъжни да платим ДДС, натрупан по определена стока по веригата. И когато влезем в един магазин, каквото и да купим, ние плащаме 20% върху него. Не така стои въпросът за лицата, регистрирани по ДДС. За тях е дадена възможност, ако купуват активи, които ще използват за бъдещо производство за създаване на нова добавена стойност, те да използват вече платения от тях ДДС. Къде се нарушават правилата? Когато закупиш автомобил, къща, яхта, върху които не използваш за икономическата ти дейност, а за лични цели, на практика ощетяваш фиска. Ти крадеш ДДС и нарушаваш справедливостта на останалите физически лица, които нямат възможност да се ползват от тази система за приспадане и възстановяване на ДДС”, поясни той.

По думите му системата за ДДС не се променя, а се вкарват правилата, които определят данъчното събитие и данъчната основа.

„Сега има пътека за корумпирани данъчни, защото няма правила”, продължи още финансовият министър, допълвайки, че целта на закона е да бъдат хванати големите неща.

„Разчита се на доброволността и на декларирането. Ние ще разчитаме вашият работодател да декларира кои активи се ползват за икономическата дейност на фирмата, и кои за лични цели. Ако направите справка за закупените нови автомобили, ще установите, че едва 2-5% са покупките, направени от физически лица. Това означава, че останалите са закупени от фирми. Това е огромно ощетяване на бюджета”, уточни Горанов.

Според него стотици милиони се източват от системата на ДДС и през това некоректно ползване на активи.

„Тук можем да говорим за над 100 млн. лв. само от затягане на режима на системата на ДДС, като говорим само от мерките за лично ползване на фирмени вещи”, добави министърът.

На въпрос дали има картел у нас при продажбата на горива, Горанов отговори, че работата по разследването дали има картел не е приключила и че в това отношение КЗК ще си свърши работата.

Той определи отношенията си с бившия финансов министър Симеон Дянков както добри.

„Когато финансовият министър стане харесван, значи не си върши работата добре, заключи Владислав Горанов.