Предоговарянето на цените за изкупуване на електроенергия от американските електроцентрали AES и "КонтурГлобал" не е нищо повече от евтин пиар и разкриват немощ на правителството да води преговори.

Това заяви председателят на Съвета по енергетика към БСП Явор Куюмджиев по време на съвместна с депутата Красимир Янков пресконференция в централата на партията. На пресконференцията те разкритикуваха политиката на управляващите в сектор енергетика.

От Министерство на енергетиката заявяват, че има постъпили въпроси от страна на ЕК, на които е изготвен отговор. Още...

Според Куюмджиев има възможност държавата са си върне обратно т.нар. американски тецове. Ако ЕК потвърди, че договорите с американските централи са държавна помощ, то българското правителство би имало много по-силни позиции в преговорите с тецовете, като дори е възможно държавата да си ги върне обратно.

Според Куюмджиев и Янков държавата може да създаде ново дружество с начален капитал от 1-2 млрд. лв., които да му помогнат да предложи цена за американските тецове. По думите им това в дългосрочен план може да доведе до трайно стабилизиране на цените. Куюмджиев заяви, че както правителството е успяло да спазари 16 млрд. лв., така ще договори и нови два.

На въпрос дали когато са били на власт е имало директни преговори с американските централи за това те отново да станат държавни, Куюмджиев заяви, че шефът на КонтурГлобал по това време е поискал 600 млн. евро, за да се прехвърли собствеността.

Отново по темата Куюмджиев заяви, че българските власти крият писмо от Европейската комисия, което е изпратено в края на октомври с въпроси относно това дали дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от американските централи не представлява нерегламентирана държавна помощ.

Припомняме, че юни 2014 г. тогавашният състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, оглавяван от Боян Боев, изпрати писмо с въпрос до ЕК, дали договорите подписани от кабинета Костов не представляват държавна помощ.
Какъв е ходът на това производство не е ясно, заяви от своя страна Красимир Янков. Ако това не се разкрие, депутатът от БСП заяви, че те сами ще сезират ЕК.

Куюмджиев заяви, че темата е достатъчно актуална и ще предложи на парламентарната група на БСП Лява България да обсъди внасянето на вот на недоверие към правителството на тема енергетика.