Държавата години не регулира стремително разрастващия се хазартен бизнес (над 20 пъти се разрастнал за 7 години).

Това заяви пред БНР финансистът Бойко Димитров, който е сред авторите на предложени през 2018 година промени в Закона за хазарта от "Демократична България".

"В 2012-а, когато се прие новият Закон за хазарта, в първите години този бизнес беше само за 30 милиона, в момента той е за 700 милиона годишно. И държавата през този период не направи абсолютно нищо, за да защити гражданите. Това си е направо болестно състояние", каза Димитров.

Според него в Закона за хазарта не е трябвало да има вратичка, която позволява само една фирма да спестява по 40-50 милиона ежегодно данъци - това е ключов проблем. На второ място трябваше да има добър контрол върху това какво може да се рекламира", смята Бойко Димитров.

Той приветства ограничението за продажба на лотарийните билети. "Държавният тотализатор в момента има голям шанс, тъй като няма да има никакви ограничения върху рекламата, която извършва. Няма да има конкуренция", допълни той.

Според Димитров, остава въпросът как ще бъдат инвестирани парите от Държавния тотализатор.

Към момента печалби от лотарийните талони не се изплащат. Не на всякъде има предупреждение за спирането.

"Нашите депутати за пореден път се проявиха като слон в стъкларски магазин", коментира финансистът Бойко Димитров, според когото много от дребните бизнеси ще бъдат сериозно засегнати, защото са вложили вече пари за закупуването на тези талончета и никой не знае как ще бъдат възмездени.

Депутатите определиха срок за изтеглянето и унищожаването на талоните до края на 2020 година. Отговорният за това дали не продължава разпространението на талоните е Държавната комисия по хазарта, уточни Димитров.

"В първоначалния вариант беше предвиден срок от 3 месеца, в който да продължат да действат тези лицензии, точно за да може всички такива малки обекти по нормален начин да приключат дейността си. Няма никакво обяснение защо народните представители приеха такива срокове. Нищо чудно и да е някакъв лобистки интерес - да продължи на черно търговията с тези талони. Но това не може да се твърди със сигурност", отбеляза още Бойко Димитров.

Нашите народни представители не мислят за интереса на отделния гражданин. Хората са потърпевши от рекламите, с които бяха облъчвани толкова години, а сега остават без никаква гаранция да си получат печалбите, обобщи финансистът.