В писмо до столичния кмет Бойко Борисов изпратено от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, се казва, че държавата е готова да прехвърли целия си капитал в "Топлофикация"-София на общината.

Става дума за двата кредита на Топлофикация, като единият от тях бил труден за количествена оценка.

„Ако общината стане 100% собственик, то тя би трябвало да поеме гаранциите по тези кредити. И второ искаме да гарантират бъдещите плащания към „Булгаргаз", посочи Димитров.

В писмото Димитров настоява Столична община като мажоритарен собственик на „Топлофикация"-София да задължи Съвета на директорите на дружеството да свика незабавно общо събрание с оглед приключване на процедурата по увеличаване на капитала до края на октомври.

"Предлагаме държавата да прехвърли безвъзмездно всичките си акции от дружеството на Столична община при условие, че общината замени държавата като гарант по инвестиционните кредити, получени от „Топлофикация"-София и гарантира сигурността на снабдяването на гражданите на София с топлинна енергия.

В случай, че Столична община не може или не желае да поеме тези ангажименти, от името на държавата отново предлагаме на общината да прехвърли безвъзмездно всичките си акции от „Топлофикация"-София на държавата се посочва в писмото.

„По-добрият вариант е "Топлофикация" да има един собственик и не по всеки въпрос общината да припка при държавата или държавата да припка при общината", коментира Димитров.