Фирмата "Автомагистрали - Черно море" ще получи 50% от дължимите над 27 милиона лева за ремонта, извършен от нея на автомагистрала "Тракия".

Това съобщи на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, след среща с представители на строителната фирма "Автомагистрали - Черно море".

Служителите на компанията недоволстват заради неизплатени от страна на държавата 27,6 милиона лева за ремонт на АМ "Тракия", а на 28 февруари в знак на протест блокираха за около час пътния възел "Белокопитово" на АМ "Хемус" край Шумен. В днешния ден пък бе планирана блокада на Айтоския и Ришкия проход, но протестните действия бяха отменени след като министър Караджов изрази намерение да ги приеме и чуе исканията им.

Автомагистрали - Черно море се отказаха от планираната за днес блокада, ще се срещнат с Гроздан Караджов

Автомагистрали - Черно море се отказаха от планираната за днес блокада, ще се срещнат с Гроздан Караджов

Причината за протестите на служителите са неизплатени от държавата задължения в размер на около 27 милиона лева

През миналата година протестите на пътищарите започнаха именно от тази фирма заради неизплатени средства от държавата за поръчани ремонти. Вече веднъж бе обявено, че е постигнато съгласие и е договорена схема за плащания.

Останалата половина от дължимата сума към компанията ще бъде дадена обаче едва след като завърши работата си специалната комисия, натоварена да разследва договорите за пътно строителство, подписвани от предишното ръководство на държавата, подчерта министър Караджов.

"Забавянето бе по чисто юридически причини. Днес вече мога да ви кажа, че вече е постъпил в Народното събрание, внесен от депутати от управляващата коалиция, проект за решение, което дава възможност на АПИ да се разплати частично по договорите за текущ ремонт и поддръжка", каза той.

Караджов и юристи имат нужда от още време, за да платят на "Автомагистрали - Черно море"

Караджов и юристи имат нужда от още време, за да платят на "Автомагистрали - Черно море"

50% от дължимите суми възможно най-скоро

На второ място въпросният законопроект предвижда да даде възможност на пътната агенция да завърши вече започналите дейности по ремонт на републиканската пътна мрежа. "На трето място се дава възможност АПИ да продължи да възлага по тези договори за текущ ремонт и поддръжка до избора на нов изпълнител", каза началникът на регионалното ведомство.

"Тези казуси трябва да се изчистят. Знаете, че заварената ситуация не бе цветуща. Много коректни фирми стават жертви на обстоятелствата, но искаме да изчистим тази практика държавни средства да се разплащат на удобни и послушни фирми", заяви на свой ред депутатът от "Продължаваме промяната" и председател на регионалната комисия в НС Настимир Ананиев.

От "Автомагистрали - Черно море" приветстваха действията от страна на държавата, но тепърва ще решават дали да протестират още. "На база на получената информация ще запознаем нашите синдикални членове и те ще решат. Нашата основна цел е да запазим работните места", каза Петя Стоянова, представител на синдиката КНСБ във фирмата.

Случаят въобще не е изолиран, подчерта още Нестимир Ананиев. Държавата пък била длъжник към абсолютно всички фирми, работили по обществени инфраструктурни поръчки, уточни на въпрос на News.bg Гроздан Караджов.

Работници от Автомагистрали - Черно море спряха движението по АМ Хемус

Работници от Автомагистрали - Черно море спряха движението по АМ Хемус

Синдикалните действия нямат политически характер, а се борят единствено за запазване на работни места