Политиката на търговските банки е неадекватна. Това заяви Теодор Дечев, изпълняващ длъжността председател на УС на Съюза стопанска инициатива.

По време на извънредното общо събрание на ССИ беше приета проекторезолюция, която представя основните точки в програмата и дейността на организацията. В нея се изразява откритото недоволство на членовете на ССИ от пасивното отношение на правителството по отношение на въпроса от първостепенна важност - за състоянието на малките, средните и микро предприятията по време на криза.

От съюза изтъкват, че са се обърнали към заместник-министър председателя Симеон Дянков с искане държавата да окаже натиск върху Търговските банки за намаляване на лихвените проценти по кредите с пазарни средства.

От съюза допълват, че е изключително важно да се разбере как точно 59% от депозитите на държавните предприятия са на разположение на 3 търговски банки, а в държавната банка за развитие ББР са едва 0.5% от депозитите.

От ССИ са категорични, че държавата е длъжна да сложи край на облагодетелстването на търговските банки. Според тях тя трябва да приложи нови мерки за осигуряване на кредитни ресурси за малките предприятия. От ССИ посочват, че вече са предложили модел, по който могат да се прокарат мерки в тази посока. От съюза изтъкват факта, че не настояват за започване на война срещу търговските банки.

Съюзът се обявява още и за адекватно поведение от страна на изпълнителна власт по въпроса за лихвената политика на търговските банки. Те настояват и за приемане на Закон за рисковото инвестиране и политика за разширяване на политиката франчайзинг.

По повод твърденията на Петров, че съществува картел между банките у нас, Дечев коментира, че дори и да няма картел, условията, в които се намират търговките банки, са толкова изгодни, че всеки може да оперира, както си поиска. Да безчинства, посочи той.

От ССИ посочиха, че определят досегашния си диалог с министър Симеон Дянков като противоречив, но съдържащ потенциал за развитие в тази посока.

Въпреки това Теодор Дечев изтъкна, че министърът на финансите е бил поканен да присъства на срещата на ССИ, след което Дянков е изразил готовност да участва в нея. В навечерието на събитието обаче неговата секретарка се е обадила, за да информира, че Дянков няма да може да участва.