Дежурни екипи на Държавна автомобилна инспекция (ДАИ) ще проверяват таксиметровите автомобили за завишени тарифи в новогодишната нощ. При установени и доказани случаи глобите са от 500 до 1000 лева, съобщава moreto.net.

От ДАИ в морската ни столица припомниха, че на миналата Нова година не са получавали сигнали за завишени тарифи. Инспекторите препоръчват гражданите да изискват касов бон и дори фактура, в която да бъде описан маршрутът, което можело да послужи като доказателство при евентуално разследване.

Най-честите нарушения в новогодишната нощ са опити за договаряне на цена и избягване на законно установения ред за определянето й. По традиция цените на такситата скачат в пъти в новогодишната нощ. Някои от таксиджиите не включват апарата и казват твърда цена. Други умножават сумата, показана на брояча.

По закон такситата са длъжни да возят по написаните на стикерите на предното и странично стъкло цени, които трябва да са под нивата, определени от Общинския съвет. Във Варна въведената максимална тарифа на километър е 1,50 лева през деня и 2 лева през нощта.

В момента тарифите на повечето варненски таксиметрови компании са 79 стотинки за километър през деня. Нощната тарифа е 89 стотинки. Началната такса е 99 стотинки, а таксата за престой - 25 стотинки за минута през деня и 35 през нощта.