Готови са основите точки в проектомеморандума и очакваме зърнопроизводителите, за да подпишем споразумението. Това стана ясно от съвместния брифинг на премиера Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътев в Министерски съвет.

Целта е ясна - максимално отпушване на процеса, който ще позволи на правителството да подпомогне зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 година.

По думите му всеки ден, който преминава в протести и блокади, ни забавя от момента, в който нуждаещите се от помощ могат да я получат. Неизбежно забавяне ще има и докато страната ни получи нотификация от ЕК за новите мерки, които се предлагат.

Най-важните точки от проектомеморандума са:

  1. Земеделците имат пълната подкрепа на правителството. Готвят се седем законопроекта, като пет от тях ще бъдат представени през февруари и март за обществено обсъждане.
  2. Правителството ще преговаря с Европейската комисия заедно със земеделските производители по исканията за облекчаване на новите екологични изисквания.
  3. Подкрепа на земеделските производители срещу внасянето на слънчоглед и слънчогледово семе от Украйна. Запазват се режимите, които са договорени в предишното споразумение между правителството и земеделците.
  4. Правителството е готово да предложи опростен механизъм за финансиране и стопанствата да получат финансиране съвсем скоро. Това ще е само за стопанствата, които са на загуба през 2023 г.

Денков очаква земеделските производители утре от 18 ч.

Той подчерта, че единственият начин да се излезе от ситуацията е да се подпомагат зърнопроизводителите, които имат нужда, а не да се радват пари на калпак.

Земеделският министър Кирил Вътев заяви, че не е проблем да си подаде оставката, но на политически натиск на зърнопроизводителите няма да се подаде.

Зърнари и фермери искат и оставка, и диалог

Зърнари и фермери искат и оставка, и диалог

Българският фермерски съюз се присъединява към протеста на агросектора