Българският фермерски съюз се присъединява към протеста на агросектора в България и към исканията за земеделския министър Кирил Вътев.

Българският фермерски съюз е представил още на 22 януари 2024 г. становище и 8 предложения с належащи за разрешаване проблеми в сектор Земеделие. Тъй като на среща в Министерски съвет тогава не са били представени всички организации, те са се присъединили към декларацията на Българска агрохранителна камара, с която се изрази ясно и недвусмислено недоволство от липсата на широк диалог и поставянето в изолация на по-голямата част от представителите на бранша.

От Българския фермерски съюз поставят като основни критики нежеланието на МЗХ към диалог, което се виждало и от вчерашния ден - "дори след започналите вчера активни протестни действия, инициирани от 24 организации, Министерството на земеделието и храните не взема отношение и не заявява готовност да седне на масата на преговорите, както и да обясни защо определянето на политики, обсъждането на законодателни промени и договарянето на допълнително подпомагане, не се осъществява с всички представители на сектора".

Припомняме, че вчера пред МЗХ протестираха една част от земеделските организация, докато друга даваха пресконференция в БТА. Последните бяха на среща в неделя в Министерски съвет, когато властта обяви 150 млн. лв. подпомагане на сектора при загуби вследствие войната в Украйна. Тези организации по-късно през деня вчера обявиха готовност за протести и не приеха поканата за разговори в МЗХ.

Земеделци не искат само пари, а ясни и дългосрочни политики

Земеделци не искат само пари, а ясни и дългосрочни политики

Фермерите остават в стачна готовност

И при предишните протести есента на миналата година зърнарите настояваха за диалог, но поне три пъти не отидоха на среща с министър Кирил Вътев, а когато той отиде на място на протестите земеделците се държаха меко казано невъзпитано.

Така за днес са обявени над 80 точки на протест.

От Българската аграрна камара и нейните членове, които започнаха днес ефективни протестни действия, след като не приеха предложението на правителството за подпомагане на бранша, настояват за:

1. Осигуряване на бюджет по т.нар. украинска помощ за 2024, който да позволи запазване на ставките от 2023 г. за подпомагане на земеделските производители от уязвимите сектори като овощарството и зеленчукопроизводството, оранжерийното производство, лозарството, картофопроизводството, тютюнопроизводството, животновъдството и пчеларството. За сектор зърнопроизводство да се осигури бюджет за подпомагане, но не по предложената от МС методика, тъй като в нея липсва компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години.

2. Приемане на пакет от законодателни инициативи за реформи в сектора с ясен времеви график - промени в Закон за собствеността върху земеделските земи, Закон за арендата и Закон за Българската аграрна камара с правила за представителност на браншовите организации в земеделието, Закон за кооперативите, Закон за веригата на доставки на земеделски продукти и храни, Закон за пчеларството, Закон за виното и спиртните напитки.

3. Приемане на Стратегии за поливното земеделие в страната, за целогодишно производство на оранжерийни зеленчуци, за развитие на пчеларството и др., както и достъп на земеделските производители до субсидирана заетост към МТСП и общините с цел гарантиране на задълбочаващия се проблем с недостига на работна ръка и невъзможността на сектора да си позволи адекватни трудови възнаграждения.

4. Ясна позиция на държавата по т.н. Зелена сделка на ЕС без ощетяване на земеделските производители, както и преосмисляне на политиката на ЕС по отношение на търговията със земеделски продукти от трети страни, така щото да се гарантира реципрочност в стандартите на производство, за да се осигури справедлива търговия и да се предотврати нелоялната конкуренция от дъмпингов внос от трети страни.

Зърнарите продължават да искат оставката на Вътев, обвиняват го в разделение
Обновена

Зърнарите продължават да искат оставката на Вътев, обвиняват го в разделение

Земеделците обещават пълна блокада следващата седмица, ако няма разум във властта

анкета

Да се подпомагат ли земеделците?

Виж резултати

Да, всички 13.1%

Само малките и средните 26.9%

Само тези, които имат загуби 21.3%

Не, но да се спре вносът 17.9%

За всеки по един „Майбах“ 20.8%

Протестни действия на земеделци в на различни места в страната вече предизвикаха километрични задръствания край някои от областните градове.

Със своя блокада от 13 февруари в протестните действия ще се включат и от сдружение "Обединени български животновъди". Те настояват за оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

Земеделци от Великотътновско днес преди обед блокираха пътя София-Варна. Те запалиха слама и вълна и изляха мляко край село Шереметя.

"Поведението ни е следствие на това, което се случва в нашия сектор. Блокадата остава всеки ден до изпълнение на нашите искания", отсече Симеон Караколев от Българската аграрна камара. Той изреди и исканията на земеделците. Сред тях са финансов пакет за подпомагане на всички сектори в селското стопанство вследствие на войната в Украйна и пакет от закони, някои от които стоят "на трупчета" от години. "Искаме всичко да бъде ясно разписано и регламентирано в какъв порядък ще стане факт. И трето - международната позиция на България в следствие на Зелената сделка и на либерализацията на търговията за трети страни в ЕС", посочи Караколев.

В Пернишко емеделците правят обход на кръговото на магистрала "Струма". Тракторите се движат с много бавна скорост като преминаването на останалите превозни средства не е блокирано, но е затруднено. И те настояват за допълнителна финансова подкрепа от страна на държавата, както и за промени в нормативната уредба. Протестиращите искат да се срещнат с премиера Денков. Те не припознават представителите на Българската аграрна камара, които се срещнаха в неделя с министър-председателя и земеделския министър Кирил Вътев.

Във Врачанско десетки машини се събраха от рано сутринта в град Мизия. Това причи затрудния в придвижване по пътя от Враца. Земеделските стопани се заканиха да блокират движението за ферибота Оряхово - Бекет. "Всички тези хора излизат заради отношението на управляващите към целия сектор. На три поредни срещи започват едни преговори, а се стига до нещо друго. Това си е подигравка. Сектор "Зърнопроизводство" е единственият, който не е бил подпомаган", заяви Румяна Ангелова. По думите й товарните автомобили няма откъде да минат, но за всички останали пътят е свободен. "Хората излизат на пътя, защото търпението им е изчерпано", изтъкна Петър Пешев, председател на местната структура на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

В Русе производителите от различни сектори излязоха на протест със земеделска техника в района на "Дунав мост".

В района на Стара Загора около 200 селскостопански машини блокираха входа към АМ "Тракия". Полицията е организирала обходен маршрут, а движението по магистралата не е спряно.

БГНЕС информира и за блокада на пътен възел "Петолъчката" при Сливен. Днешният протест изисква финансови средства и спешни промени в законите, подкрепени с подписите на политическите партии, заявиха представители на земеделските производители.

Зърнопроизводители, пчелари и представители на всички земеделски отрасли блокираха Дунав мост 2 при Видин. Те настояват за незабавно вземане на спешни управленски решения за овладяване на кризата в земеделието. Те настояват и за оставка на министъра на земеделието Кирил Вътев, който "чрез своите действия и бездействия не само не успя да постигне поставените пред него цели, но и доведе до противопоставяне и разединение сред земеделците".

Земеделските стопани от Бургас и региона също излязоха на протест.