Над 70 сигнала за нередности в транспорта са регистрирани седмица след пускането на директния телефон 02 940 9400.

Припомняме, телефонът и специалният сайт www.transportinfo.bg, на които гражданите могат да подават сигнали за нередности в транспорта, бяха представени на 6 юли от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Най-много сигнали има в автомобилния транспорт - 65. Те са свързани основно с обществения превоз на пътници, с неспазване на маршрутните разписания, неиздаване на билети, отворени врати на автобуси, лош външен и вътрешен вид на превозните средства и други подобни.

Има и няколко сигнала за съмнения за фиктивни прегледи за техническа изправност на превозни средства, с които се извършва обществен превоз на пътници.

Много граждани са се обаждали на телефона, за да получат информация, свързана с превозите на пътници и товари, а не да подават сигнали. Те са били насочвани към съответните компетентни служители от Автомобилна администрация или им е давана необходимата информация, посочват от транспортното министерство.

От там допълват, че са получени и сигнали за превоз на товари. Най-често те били за съмнения за претоварване на камиони и превоз на насипен товар без да е покрит, което може да доведе до падане на товара на пътя и предизвикване на сериозни инциденти, както и разрушаване на пътната настилка.

Всички сигнали веднага са разпределени по места и екипите на Автомобилна администрация са реагирали веднага, като са започнали незабавни проверки, уверяват от ведомството.

Има и подадени сигнали, които не са от компетенцията на МТИТС, като - говорене по телефон от водача, превишена скорост, проблеми с пътя и др. При тези случаи гражданите са насочени към отговорните институции, за да бъде взето отношение.

В областта на железопътния транспорт са получени общо 8 сигнала, те са били основно за лоши условия при пътническите превози на БДЖ и един от тях е за неподдържана инфраструктура - подлез. До момента сигнали за нередности във водния транспорт не са подавани.