Между 15 и 20 процента спад в цените на наемите и ръст в продажбите на недвижими имоти отчитат брокерските агенции у нас, съобщи Нова телевизия.

Заради ситуацията с коронавируса масово се отдават под наем ресторанти, магазини и цели хотели. На пазара на имоти дори се разпродават емблематични възрожденски къщи в Стария град на Пловдив.

След като коронавирусът удари сериозно туризма във възрожденския комплекс, кризата сега не пожали и бизнеса в Стария град . Една част от емблематичните хотели, ресторанти и магазини затвориха, други изпразниха и освободиха търговските помещения, а трети - вече се продават.

Един от обектите, които се продават в Стария град е и емблематичното кафене, в което често Пенчо Славейков е отсядал, за да похапва бяло сладко.

Две възрожденски къщи в Стария град, превърнати в семейни хотели с ресторанти също са обявени за продан.

Десетки ресторанти, търговски обекти и офис площи в центъра на Пловдив вече са изпразнени и се отдават под наем. 30% нов ръст на предлагането отчитат имотните брокери.

"Има предлагане на обекти, но няма търсене. Тези, които не успяха да предоговорят условията си на наема, съответно се наложи да освободят помещенията, защото просто малкият и средният бизнес, особено, ако не е свързан с някои от силните сектори не работи в момента", пояснява управителят на агенция за недвижими имоти Александър Ушев.

За да издържат на ситуацията, брокерите прогнозират, че след Нова година собствениците на имоти ще намалят наемите с около 10 процента.