Управляващите твърдят, че тази година социалната политика е била по-добра, защото са похарчени повече пари, докато управляваните казват: безработица бедност, липса на достъп до услуги. Няма разлика в 2020 г. от предишните години, просто защото двете оценки отново не се срещнаха. Това заяви пред БНР Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика.

Според него е имало много неща, които е можело да се направят с въпросните пари, проблемът обаче бил в правенето на политиката.

По думи на бившия социален министър през цялото време сме гледали не тези, които ще бъдат подкрепяни, колкото това какво прави Европа и мерките се мотивирали с думите: "И там така правят. Ето, давам ви, целувайте ръка и бягайте".

Диалогът не беше: "от какво имате нужда", диалогът стана монолог, отбеляза той.

Хората, изпуснали 5-годишния срок за прехвърляне на втора пенсия в НОИ ще имат нов шанс

Хората, изпуснали 5-годишния срок за прехвърляне на втора пенсия в НОИ ще имат нов шанс

Предложението е заложено в промените в КСО

Нейков все пак призна, че голяма част от парите в социалната сфера бързо са влезли в хората за разлика от бизнеса, тъй като са работели и НОИ, и системата за социално подпомагане.

Според него това, което е останало от 2020 за следващата години, е неясното бъдеще на хората с увреждане, на най-уязвимите групи в обществото. По негови думи липсва информираността на хората, тъй като поне 40% от информационния поток е бил коронавирус и всякаки други теми, касаещи конкретния човек в ежедневието му, са изчезнали.

Добавката по 50 лева за всеки пенсионер Нейков определи като гаф поради липсата на разчети за ефекта от тези стотици милиони, които бяха дадени. "Какъв е смисълът на всички да бъде дадено еднакво?", недоумява той.

По негови думи законът в социалната сфера е "Много лесно се дава, много трудно се спира". Той бе категоричен, че там няма равнопоставеност. Да обясняваш на гладния и на сития равнопоставеност означава несправедливост, категоричен бе Нейков.

Относно индексацията на пенсиите той заяви, че с години "ще ручаме жабетата".

КТ "Подкрепа" доволни от новите предложения за втората пенсия

КТ "Подкрепа" доволни от новите предложения за втората пенсия

С нашите данъци покриваме несъстоятелността на втория стълб, смята Ваня Григорова

"След 1 януари 51% от всички пенсионери у нас ще взимат едни и същи пенсии - минималната от 300 лв., и това се изтъква като "вижте колко ви обичаме". Ако в предизборната програма има глупост, не е голямо достойнство след това да се хвалиш, че си изпълняваш програмата", коментира бившият социален министър.

Той подчерта, че когато на човек не му стига пенсията, му се помага през социалното подпомагане, а не като се разрушава пенсионният модел. По негови думи подходът "защото са ви ниски пенсиите, ние ви ги увеличаваме", разрушава осигурителната система, която се базира на приноса.

Законопроект за втория пенсионен стълб казва кой кога може да получи допълнителната пенсия

Законопроект за втория пенсионен стълб казва кой кога може да получи допълнителната пенсия

Отделен фонд да разплаща пожизнените пенсии, предвиждат законодателите

Нейков посочи, че втората пенсия е един от важните елементи на пенсионния модел. Там по негови данни са натрупани над 16 млрд. лева лични пари на хората.

Нейков поясни, че при втория стълб има изключително голяма предвидимост - колкото осигуровки си направил, такава пенсия ще получаваш. Това може би притеснява управляващите, заяви той.

В момента във втория стълб са осигурени около 4 млн. души, а парите си са прехвърлили в НОИ около 50 000 души. В огромния брой случаи преместването на парите в първия стълб няма да увеличи парите според бившия социален министър.