Животновъдството в България си отива с рекордно бързи темпове. Това заяви председателят на браншовата Асоциация на свиневъдите Димитър Михайлов пред БНР.

В магазините в страната сега има около 30% българска продукция и 70% внос на свинско месо. Според ЕК тази година делът на родното производство на свинско ще се свие с още 8-10%, казва Михайлов.

ЕК облекчи ограниченията за търговия със свинско месо в почти цяла България

ЕК облекчи ограниченията за търговия със свинско месо в почти цяла България

Изключенията са за Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Варна

Причините за намалената продукция са острото недофинансиране на сектора, срив на пазарите заради африканската чума по свинете, Covid кризата, а сега и войната в Украйна. Михайлов акцентира върху рекордно повишените цени на суровините.

"Цената на фуражите се е увеличила със 70%", каза Михайлов. Няма един допълнителен лев помощ за сектора в последните две години.

"Политиката на държавата явно е да приключи със сектор свиневъдство. През последните 2 години всички големи европейски производители са подпомогнали свиневъдството си с национални доплащания, с Covid мерки, De minimis и какви ли не други програми. В България - абсолютно никаква подкрепа за сектора", коментира Михайлов.

Няма точна статистика колко точно са прасетата у нас, но по думите на Михайлов те са не повече от половин милион. В началото на 90-те години са били 4 милиона. "Така че е очевидно какво се случва с производството през годините", обясни Михайлов силното намаление. 

Свиневъди се спасяват от фалит, като заобиколят търговските посредници

Част от производителите спират да работят, други свиват дейността си и производството върви в спирала надолу, описва ситуацията в сектора председателят на браншовата асоциация.

"От която, ако не се получи съществена финансова помощ - като компенсация за електричество, за изхранване на животните, за инфлация, не ни вещае нищо друго, освен приключване на производството и изцяло зависимост от вноса. В същото време правителството говори за продоволствена сигурност - тя няма как да бъде осигурена по този начин, с такъв тип политика", каза Михайлов.

Изкупните цени също са трагични. "Производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена. Към момента едно прасе, което се продава от български производител, е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Изкупната цена е наполовина на цената на краставиците и доматите. Килограм живо тегло - 2,60, а разходите са на стойност 3,50", каза Михайлов.

Председателят на браншовата Асоциация на свиневъдите Димитър Михайлов се опасява, че "държавата, Министерство на земеделието много подценяват този проблем". Той прогнозира, че той "съвсем скоро ще се изсипе с пълна сила на главите им".