Най-големите енергийни проекти на България в момента стартират и има огромни възможности за инвестиции на турския бизнес у нас.

Това каза днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в приветствието си към участниците в семинар на тема "Търговско и икономическо сътрудничество между Турция и България.

На семинара присъстваха бизнесмени от Турция.

Напомням за проекта за ядрена мощност - АЕЦ "Белене", който е на стойност около 4 млрд. евро, проектите "Набуко" и "Южен поток", газовите връзки, които България трябва да изгради със съседните държави, тоест само в областта на енергетиката, проектите, които могат да се реализират в България са на стойност над 12 млрд. евро, каза Петър Димитров.

България няма необходимия човешки капитал, дори сега в условията на криза, има недостиг на работна ръка и в това отношение взаимодействието с турския бизнес е изключително перспективно и разчитаме на него, обяви той.

България категорично подкрепя членството на Турция в ЕС, заяви още Петър Димитров.

По думите му тогава няма да поставяме въпроса за визите, режимът ще бъде друг и стокообменът между двете държави, както и турските инвестиции в България ще се повишат.

Турският държавен министър по външната търговия Кюршад Тюзмен каза в приветствието си към форума, че проблем за турските инвеститори в България е визовият режим.

При положение, че сме на половин час път със самолет тази пречка трябва да се премахне, каза Тюзмен.

Той отбеляза, че ако има ограничения пред турските инвеститори, те ще предпочетат да си сътрудничат с други страни за развитие на бизнес.

Съпредседателят на Турско-българския бизнес-съвет Ялчън Егемен съобщи, че има интерес от страна на турски бизнесмени за развитие на термален туризъм в България, както и за сътрудничество в здравния сектор.

Според Егемен след отшумяването на кризата турски бизнесмени може да навлязат в строителството на жилищни блокове, както и да се изградят бизнесотношения в областта на земеделието, произвеждането на биодизел, строителството на магистрали и в областта на енергетиката.