Дребни и едри дистрибутори на цигари ощетяват държавния бюджет с близо над 100 млн. лв. годишно от нефактуриране на пълния обем от продадената от тях продукция.

Това представлява продукция от близо 1500 т. годишно или около 10% от вътрешния пазар на цигари у нас.

Това заяви днес председателят на управителния съвет на Асоциацията на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия у нас Емил Димитров по време на специална пресконференция в хотел Хилтън.

Близо 60 фирми дистрибутори на предимно вносни цигари не издават фактури за пълния обем и асортимент от продаваните от тях цигари на своите крайни клиенти, с което се избягва данъчното облагане с ДДС и данък печалба и се ощетява държавния бюджет, уточниха от асоциацията.

Сред марките цигари, които по данни на асоциацията са с най-много неиздадени фактури са Viceroy, Paramount и LD, поясни още Димитров.

Повечето от диструбуторите са били бивши разпространители на цигари на „Булгартабак холдинг", които са напуснали структурата след въведените от цигарения холдинг строги правила за дистрибуцията на цигари преди близо година. Съгласно тези изисквания всички дистрибутори трябва да спазват регионалния принцип на разпространение или по-точно всяка фирма да оперира за определен район в страната. Също така дистрибуторите трябва да издават фактури за 100% от реалния обем и стойности на продадените от тях цигари.

Проблемът се засилва и от това, че малките крайни потребители на цигари (магазини и киоски) не изискват от своите дребни дистрибутори законосъобразните счетоводни документи за закупените от тях цигари, уточниха от асоциацията.

В момента вносните марки цигари формират близо 15% от вътрешния пазар на цигари у нас.

За да се реши проблема трябва да се направи проверка и финансова ревизия като се тръгне и се следи производството на „Булгартабак холдинг", както и вносителите на цигари у нас. Набраната необходима информация за произведените и внесени цигари трябва да се проследи надолу по дистрибуторската верига, където на 2-рo или 3-то ниво ще бъдат разкрити основните нарушения, коментираха от асоциацията.

Сериозен проблем има и от страна на "duty free" операторите, които също препродават и злоупотребяват с търговията с вносни марки цигари.

Повечето големи вносите в страната, като Карелия България, Галахър България, Кавена Орбико (ексклузивен диструбутор на Филип Морис), заявиха, че фактурират своя внос на 100% и част от тях разполагат със собствена система за разпространение на цигари, които са напълно законни.

Голяма част от тях обаче действат и като търговци на едро, препродавайки цигари на по-дребни дистрибутори в страната, които е трудно да бъдат регулирани от тяхна страна, поясниха присъстващите шефове на част от компаниите вносители.

Във връзка със серизността на проблема Националаната агенция по приходите е започнала проверка на всички дистрибутори и търговци на едро на цигари в страната, която се очаква да приключи на 13 юли.

От Булгартабак холдинг обясниха, че са внесли предложение в министерството на икономиката и енергетиката и министерството на финансите, всички дистрибутори на цигари да бъдат регистрирани по ДДС, както и на всяка кутия вносни цигари да бъдат посочени дата на производството и реализацията на продукта.

.