От гледна точка на потребителитеотмяната на повишението на цената на топлоенергията е добро, но проблемът не е елементарен.

Това коментира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов, цитиран от БНР.

По думите му в комисията са изненадани от решението на принципала на „Топлофикация София" - министъра на икономиката Петър Димитров, да отпадне повишението на цената на топлинната енергия за потребителите в столицата от 1 януари.

Не сме запознати с подробностите", каза той и посочи, че представители на комисията са поканени да присъстват на заседанието в Министерството на икономиката и енергетиката.

Има подводни камъни. Добре е от гледна точка на потребителите. Как обаче нататък ще се компенсират загубите на топлофикационните дружества е вторият въпрос, коментира Шушулов.

Според председателя на комисията Константин Шушулов този акт може да доведе до фалит на столичната топлофикация, а абонатите не могат да бъдат компенсирани със сметките за следващите месеци, защото дружеството няма пари за това. 

Допълнително, по думите на Шушулов, се увеличава рискът от несъбиране на вземанията.

Регулаторът най-вероятно няма да приеме молбата на енергийния министър да не се сваля цената на парното от април.
Законът задължава ДКЕВР, ако "Булгаргаз" свали стойността на природния газ с 12%, автоматично да намали топлоенергията с 8%.