Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започна проверка на ЧЕЗ, дали е предприела мерки незабавно да премине от тримесечно на едномесечно отчитане на електромерите.

Това е следствие от решение на Върховния административен съд, каза председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, цитиран от money.bg.

Припомняме, че петчленен състав на ВАС задължи ЧЕЗ да върне едномесечното отчитане, а след решението на магистратите от компанията съобщиха, че имат готовност да променят отчитането.

Веднага след това обаче бе разпространено съобщение, че при връщането на едномесечно отчитане ще се стигне до негативни последици, като например 14 млн. лева да не бъдат инвестирани в мрежата за повишаване на качеството на обслужване, а да бъдат вложени за купуване на технически средства.

Резултатите от проверката на ДКЕВР ще бъдат известни до края на тази седмица, след което комисията ще вземе съответните решения, за да осигури изпълнението на съдебното постановление, обеща Семерджиев.

Регулаторът обсъжда вариант цените на природния газ да се определят на 6 месеца, а не както е сега на 3 месеца.

Тази промяна ще позволи цените на парното да не се изменят по време на отоплителния сезон. За целта обаче трябва да се промени наредбата за определяне на цените на синьото гориво, по която комисията работи.

Вчера еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева обяви, че 55 хил. души са подали оплакване по различни енергийни теми в Европейската комисия само за 1 година, а общо 55 милиона европейски граждани са се оплакали от определен търговец.

Тя обеща още да бъде изготвена примерна сметка, която да служи като образец.

Според Кунева се оказва, че яснотата и пълнотата на енергийните сметки са основен проблем не само в България, но и в рамките на целия европейски съюз.