Загуба от 80% до 100% отчитат пчеларите в Гоце Делчев и Силистра. Това обяви на пресконференция инж. Михаил Михайлов, организатор на Софийския фестивал на меда, който ще стартира на 18-ти септември на площад Бански в столицата.

Основна причина за смъртността при пчелите в тези райони е пръскането на едрите преживни животни за нодуларен дерматит, както и използването на пестициди в земеделието. Пчеларите в Гоце Делчев дори сигнализирали Прокуратурата, но тя поискала от тях доказателство ветеринарно-медицински протокол. Той обаче трябва да бъде изготвен до 24 часа от смъртта на пчелата.

Одобриха опасни за пчелите химикали

Одобриха опасни за пчелите химикали

Около 35 препарата за растителна защита...

Само тогава веществото причинител на смъртта може да бъде установено в тялото на пчелата. Михайлов заяви, че около 500 пчелари от цялата страна не са получили помощта си по мярка 11 на Програмата за развитие на селските райони. Това е така заради неизпълнени срокове за сертифициране на пчеларите като биопроизводители.

За да бъдат регистрирани пчеларите трябвало да подменят восъчните пити с биологични такива на 100%. Някой са направили това за срок от една година и с тях проблем в заплащането на субсидията няма, но тези на които сертифициращият орган не е указал въпросният срок, се оказват без подпомагане. Именно те заявяват готовност да излязат на протест.

Освен това не се очертава да имаме държавно подпомагане по линия на de minimis, отбеляза Михайлов и визира изисканите от ресорното министерство докладни записки, съпроводени с ветеринарно медицински документи, което е невъзможно да се направи.

Български природозащитници обсъждат в Малта съдбата на пчелите

Български природозащитници обсъждат в Малта съдбата на пчелите

ЕП ще обсъжда забраната на неоникотиноидните пестициди в Брюксел през май

"Последните две години имахме такава помощ, въпреки че тя бе на ниско ниво от порядъка на 7 лв. тези средства са ни необходими за закупуване на лекарствени препарати, поддържане и изхранване на пчелите", обясни Михайлов. Най-тревожен за пчеларите остава факта, че за сега България и още една държава в ЕС продължава да настоява за дерогации по отношение използването на неонекутиноиди - пестициди от нов тип, с които се пръскат семената за посев и земеделските площи.

Германски учен е доказал посредством експерименти и радиовръзка с микроантена, прикрепена на гърба на пчелата, че въпросните пестициди влияят на ориентацията на пчелите. Веднъж поели отровата пчелите не могат да се върнат по права линия към пчелното семейство. Което води до огромни загуби за пчелните семейства и за пчеларите.

Мораториум за подобен клас пестициди е имало в периода 2011 - 2013 г., но през 2016 г. пет пестицида отново са били разрешени. Някои от тези нов клас пестициди имат период на разграждане в почвата 19 години, а и за два от тях е доказано, че са канцерогенни за хората.

Пчеларите у нас искат и включването на отрасъла в общата селскостопанска политика за следващия програмен период, което ще позволи директно субсидиране на сектора. Очакват и поскъпване в цените на меда на едро. Сега изкупната му цена е от 4 лв. на килограм, крайно недостатъчни за производителите, затова очакват цената на едро да скочи с около 20%. Скок ще има и в цената за крайния потребител, но той ще е незначителен.

Медът поскъпна с 20% заради високата смъртност при пчелите

Медът поскъпна с 20% заради високата смъртност при пчелите

Между 8 и 13 лв. за килограм...