Във връзка с опазването на пчелите и международна кампания за забрана на неоникотиноидните пестициди, със съдействието на българския евродепутат Момчил Неков, в Малта е провердена среща между министъра на устойчивото развитие, околната среда и климатичните промени Хосе Херера, министъра на земеделието и рибарството Родерик Галдес и представители на българска Фондация за околна среда и земеделие ФОСЗ.

Високата смъртност при пчелите през последното десетилетие провокира редица правителствени и неправителствени организации да анализират причините и да търсят решение на този проблем. Пчелите са отговорни за екосистемната услуга опрашване, чрез която се поддържа биоразнообразието и плодородието, и чрез която ние получаваме 70 % от храната на трапезата си.

Изтече двугодишният мораториум за пестициди, опасни за пчелите

Изтече двугодишният мораториум за пестициди, опасни за пчелите

В Селскостопанската академия подготвят становище за бъдещето

Множество научни изследвания доказват притесненията на пчелари и природозащитници, че именно неоникотиноидните пестициди са основната причина за изчезването на пчелите и препоръчват използването на алтернативни методи и средства за растителна защита.

Предстоят финални обсъждания в Брюксел през май, на които се очаква Европейската комисия да поиска окончателна забрана на неоникотиноидните пестициди в съотстветствие с докладите на Европейската агенция за безопасност на храните.

Това решение следва да бъде потвърдено от Европейския съвет, който в момента се председателства от Малта.

Албена Симеонова, председател на ФОСЗ , Българска асоциация "Биопродукти" - БАБ, и член на изпълнителното бюро на Европейската федерация на биоземеделските движения IFOAM EU, коментира, че министрите от Малта изразяват своята съпричастност към опазването на пчелите и уверяват, че Малта няма интерес към производството на вредни пестициди, унищожаващи богатото биоразнообразие на островната държава.

Любопитна информация е, че името на Малта произлиза от латинската дума "melita", която значи "даваща мед", а пчеларството е традиционен поминък на острова от хилядолетия, допълва тя.

Борислав Сандов, координатор на кампанията допълва, че мораториум върху използването на неоникотиноиди в ЕС е приет през 2013 г. и все още е в сила.

Пет държави, сред които е и България, искат за тях да не важи тази забрана, чрез приемане на така наречената дерогация. Това означава ограничено и контролирано ползване на забранените пестициди.

Одобриха опасни за пчелите химикали

Одобриха опасни за пчелите химикали

Около 35 препарата за растителна защита...

Според него, България се е провалила в прилагането и контрола, затова и темата ще продължи да бъде актуална и смята да продължат да се застъпват за окончателната забрана на използването на вредните за околната среда химикали на европейско ниво.

Припомняме, че в София откриха първия "Музей на пчелата" в присъствието на евродепутата Мария Габриел и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Уникалното съоръжение се намира на метростанция «Г.М. Димитров» в близост до Музейко. Музеят е къщичка във формата на първите кошери от глина с покрив с трева и цветя за пчелите.

Вътре има стъклен кошер, който дава възможност на посетителите съвсем отблизо да наблюдават живота на пчелите, и богат информационен и снимков материал.

Също така, евродепутатът Мария Габриел даде старт на 10 март, на националната училищна кампания "Медена закуска" под мотото: "Яж мед, бъди здрав!". Кампанията се провежда още в страните Словения, Унгария, Румъния, Чешката република и Австрия.

Амбицията е кампанията да обхване всички училища в страната.