Строителството на автомагистрала "Хемус" между пътен възел Белокопитово и Буховци ще завърши през 2021 г. В момента се работи по трасе с дължина от 1.5 км. Участъкът е трасиран, отстранен е хумусният пласт, разчиства се строителната площадка, изпълнени са изкопни и взривни работи.

Това каза в Търговище министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя участва в дискусията "Европа в нашия дом".

Очаква се изграждането на останалите около 15 км да започне до края на тази година, съобщи министър Аврамова.

Общата дължина на трасето от село Буховци до пътен възел "Белокопитово" от приоритетната за правителството магистрала е 16,32 км.

Наесен завършват предсрочно 10 км от АМ "Хемус"

Наесен завършват предсрочно 10 км от АМ "Хемус"

Става въпрос за участъка Ябланица-Боаза

Стойността на проектирането и строителството е 119,8 млн. лв. без ДДС. Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока, две ленти за спиране, средна разделителна ивица, водещи ивици и банкети.

Предвидено е изграждането на пътен възел "Буховци" при пресичането на АМ "Хемус" с пътя Буховци - Макариополско, както и пътни връзки с п.в. "Белокопитово" и с пътя Търговище - Варна. В рамките на проекта ще бъдат изградени също 7 виадукта, 10 селскостопански подлеза и мост над река Пакоша.

Аврамова обясни, че се водят общо 29 дела от собственици срещу решението за отчуждаване на земи. Всички първи заседания са насрочени през първата половина на 2019 г.

С трима от собствениците на имоти текат споразумения за обезщетяване със земеделска земя.

В момента агенцията подготвя обществената поръчка за избор на оценител, който да изготви доклада за стойностната равносметка между имотите - частна собственост, засегнати от трасето на АМ "Хемус", и предложените за обезщетение от Държавния поземлен фонд.

Така за строителство ще бъдат освободени 51 имота в землищата на селата Макариополско, Черенча, Градище и Буховци.

През 2018 г. в подобряване на пътната инфраструктура в област Търговище са инвестирани около 26 млн. лв.

През 2019 г. АПИ ще разполага с малко над 200 млн. лв. приходи от винетни такси и над 200 млн. лв. приходи от толсистемата за камиони, която ще заработи от 16 август 2019 г. През 2020 се очаква пълният приход от тол такси, който ще бъде около 1 млрд. лв.

На територията на област Търговище са сключени 15 договора по програмата "Региони в растеж" 2014-2020 за близо 33 млн. лв., които ще подобрят живота на хората. 12 от тях са проекти на общини на стойност над 28 млн. лв. Над 4 млн. лв. се инвестират по общо три проекта на министерствата на образованието и науката и на здравеопазването, с които се модернизират седем учебни заведения и се обновява здравната инфраструктура.

В Търговище Аврамова обяви, че административната област е една от шестте нови територии, които отговарят на условието в техните граници ВиК услугите да се предоставят от един ВиК оператор. Очаква се така да може да получава безвъзмездна финансова помощ от фондовете на Европейския съюз.