До 31-ви юли фермерите могат да подават заявления за ползване на земеделски земи за стопанската 2020-2021 г., съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Документите се подават в Общинските служби по земеделие - там, където са имотите.

Фермерите подават декларация по чл. 69 от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ППЗСПЗЗ) лично или чрез пълномощник. В нея те трябва да посочат начина на трайно ползване на всеки от имотите и формата на тяхното стопанисване.

Собствениците на имоти, които не желаят земите им да се включват в процедурата за създаване на масивите за ползване на земите, посочват изрично това обстоятелство в декларацията. Тя може да бъде подадена само от единия съсобственик и да се ползва от всички съсобственици.

Сега за цяла България са подадени 24 190 декларации по чл. 69 от ППЗСПЗЗ.

Земевладелците, които искат комасирано да ползват имотите си, подават лично или чрез пълномощник заявление по чл. 70 от ППЗСПЗЗ. В него те посочват имотите, ползвани на правно основание, съгласно регистрираните в Общинската служба по земеделие договори, и/или документи за собственост. Подадените заявления по чл. 70 от ППЗСПЗЗ до момента са 37 066.

Заявленията и декларациите са по образец, публикувани са на интернет страницата на МЗХГ, меню "Политики и програми", секция "Поземлени отношения и комасация", както и на интернет страницата на всяка областна дирекция "Земеделие", рубриката "Ползване на земеделски земи".

В процедурата може да участват земеделските стопани, които са изплатили задълженията си по чл. 37в, ал. 7 и по чл. 34 от ЗСПЗЗ, както и имоти "бели петна" за предходните стопански години. Фермерите трябва да са погасили задълженията си и към държавния и общинския поземлен фонд.

Процедурата за предоставяне на комасирано ползване на земите се ръководи от Комисия. За всяко землище тя е определена със заповед на директорите на Областните дирекции "Земеделие".

Процедурата се издава до 5 август. Отстраняване на допуснати грешки и неточности в декларациите, могат да се правят от стопаните в срок до 15 август. До 1 август Общинските служби по земеделие ще изготвят предварителния регистър на имотите, които трябва да бъдат включени в процедурата за създаване на масиви за ползване.

До 20 август Комисията ще определи върху копие от Картата на възстановената собственост (кадастралната карта), територията, в която се създават масивите за ползване и техните граници. Участниците в процедурата ще сключват споразумение за ползване на масивите в съответното землище до 30 август включително.

Директорите на Областните дирекции "Земеделие" одобряват сключеното споразумение със заповед, която трябва да бъде издадена до 1 октомври. Тя ще бъде обявена в кметствата на общините, както и в сградите на Общинските служби по земеделие. Споразуменията ще се публикуват и на интернет страницата на общината и на съответната Областна дирекция "Земеделие" в срок до 10 октомври.