До няколко месеца ще бъде открита първата въздушна линия от София до Любляна. Това обяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев по време на първото авиационно събитие от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

По думите на Занчев проблемът с авиационната свързаност в Югоизточна Европа вече не стои с такава острота, заслуга за което имат няколко авиокомпании, обслужващи редовните линии между страните в региона. Все пак Занчев посочи, че са необходими и още усилия за подобряването на авиационната свързаност между София и столиците на държавите от Западните Балкани. Очаква се за в бъдеще тези линии да се увеличат, увери още зам.-министърът.

Според него авиационният сектор в Европа трябва да се съсредоточи върху модернизирането на инфраструктурата, внедряването на нови технологии и подобряването на връзките между държавите.

В хода на срещата Занчев коментира и че България подкрепя стратегическите документи и свързаните с тях законодателни предложения на Европейската комисия в сектора. Той припомни ангажираността на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз да работи за постигането на напредък и общ подход по новия регламент за защита на конкуренцията във въздушния транспорт.

Припомняме, отварянето на пряка въздушна линия между столиците на България и Слвоения се обсъжда повече от 10 години.