Очаква се до средата на месец май разрешението за строителство на Дунав мост - 2 да бъде получено и да бъде направена „първа копка" на обекта.

Това стана ясно след редовната месечна среща за отчитане напредъка в изпълнението на проекта „Изграждане на нов граничен комбиниран (пътен и железопътен) мост на река Дунав между България и Румъния при Видин - Калафат", съобщиха от министерството на транспорта.

На 17 април във Видин Министерството на транспорта вече даде официален достъп на FCC до строителната площадка.

По време на срещата беше констатирано, че Изпълнителят на обекта - испанската фирма FCC вече завършва предаването на отделните части на проектната документация за проверка от Инженера - френско-британския консорциум Ingerop/High-Point Rendel и завършва подготовката на План за безопасност и здраве.

Инженерът от своя страна работи по изготвянето на доклад за съответствието на проекта, след което Министерството на транспорта ще внесе необходимите документи в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за получаване на разрешение за строителство.

Проектът за моста при Видин - Калафат е сред приоритетите на българското правителство. От септември 2005 година Министерството на транспорта предприема конкретни мерки за ускоряване на изпълнението му и преодоляване на натрупаното преди това закъснение.