"Като основна хaрактеристика на пазара през тези 2 месеца можем да отбележим стабилността. Имаме равни линии, почти без промяна при основните хранителни продукти. От 25 февруари досега нямаме голяма промяна в цената на основните хранителни продукти". 

Това заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов пред Bulgaria ON AIR.

При плодовете и зеленчуците цените в момента спадали малко по-бавно, а през извънредното положение се забелязали и "странни вариации" на цените на лимоните и джинджифилите.

"Има българска продукция, може да се стигне и до свръхпредлагане и до много ниски равнища на цените. Пазарът е пренаситен. При маслата, олиото, месата не се очаква никаква промяна в цените", коментира Владимир Иванов.

По думите му разликата с миналата година се дължи на по-високите равнища в потребителската кошница на лимоните и месото.

"Черешите в момента тръгват масово да се появяват на пазара, към момента имат едно равнище около 6-8 лв/кг. Цената ще влезе на редовните ценови равнища - около 1,5-2 лв., успокояването ще е след една седмица", допълни председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.