Новият земеделски министър проф. Иван Станков представи общия подход на Съвета на министрите по земеделие на Европейския съюз по законодателните предложения за общата селскостопанска политика за периода 2014-2020 година и изрази задоволство от това, че България е постигнала в голяма степен своите искания.

„Ние поставихме девет приоритетни въпроса и най-важният за нас беше да получим обвързана с производството подкрепа”, заяви той и се похвали:
„Това, което успяхме да постигнем, е повече от 80% удовлетворяване на исканията ни”. Станков конкретизира, че по линия на тази помощ ще получим стимули за животновъдство, растениевъдство, производство на мляко, месо, зеленчуци, зърнени и фуражни култури, плодове и други.

Като друг успех Станков посочи продължаването на схемата за единно плащане за площ.
„Беше постигнат сериозен напредък в посока за облекчаване за т.нар. зелени изисквания, които фермерите трябва да изпълняват”, съобщи още новият аграрен министър.
Предложението на Европейската комисия е било за 7% зелени площи, но българската реакция е била сериозна и в крайна сметка е решено да са 5% за озеленяване и зелени дейности, уточни Станков.

Искането на ЕК за т.нар. залени плащания в размер на 200% при неспазване на изисквания е било редуцирано значително. Българското предложение е било за 20%, а е прието 50%.

„Трябва да се направи непременно сдружаване на земеделските производители”, подчерта още министър Станков.

Бившият заместник-министър по земеделие Светлана Боянова (на снимката - бел. ред.) подари букет цветя на новия заместник-министър Снежана Благоева и й връчи отчета си.
Според Боянова програмата за развитие на селските райони е оставена в много добро състояние. Боянова изтъкна, че през май 2010г. са били договорени 21%, а разплатени 8% и сега остава програмата с договорени 73% и разплатени 46%.

Освен това тя посочи, че за българското земеделие са били спасени около 1 милиард евро, които е имало опасност да бъдат загубени. Тя поясни, че има предвид изменението на програмата и прехвърлянето пари за общинска инфраструктура.


Боянова отправи пожелания така да бъдат договаряни нещата за новия програмен период, че повече наши производители да получат субсидиране.


На свой ред Снежна Благоева заяви, че трябва да бъде ускорено темпото за изготвяне на новата програма за развитие на селските райони.