Вицепремиерът Томислав Дончев иска нов модел на икономическо развитие. На откриването на 74-ия Международен технически панаир в Пловдив Дончев заяви, че старият икономически модел у нас е изчерпан.

Моделът с ниска цена на труда и ресурсите вече е изчерпан, сега трябва да се инвестира във високи технологии и роботизация, защото повишават добавената стойност, посочи вицепремиерът. По думите му през последните десет години българският бизнес е осъществил големи реформи, българската икономика е преминала към повече производство и повече износ, станала е по-конкурентна на външните пазари. Въпреки това обаче трябвало да направим следващата крачка, изтъкна още Дончев.

Експанзията на световната икономика достигна своя пик

Експанзията на световната икономика достигна своя пик

ОИСР намали прогнозата си за ръста на икономиката

Той определи Международния панаир в Пловдив като "една от най-добрите традиции в България" и подчерта, че панаирът ще остане "устройството, което мери пулса на българската икономика".

Тази година в панаира участват над 550 фирми от 35 държави, а новите изложители са 35%. За първи път на панаира участват и фирми от Индия.

10 признака за нова финансова криза през 2020 година

10 признака за нова финансова криза през 2020 година

Прогноза на икономистите Брунело Роза и Нуриел Рубини

Главният директор на панаира д-р Иван Соколов посочи, че на форума се събират иновативни компании, предлагащи не просто стоки, а практически решения за потребностите на потребителите. "Това е съществена промяна в нагласите и тя ще бъде доминираща през следващите години", добави той.

Панаирът се състои от десет специализирани изложби: "Акватех" (за водния сектор), "Ауто сити Пловдив" (за автомобили), "Аутотех" (за транспорт и автосервизно оборудване), "Елтех" (за електроника и електротехника), "Енеко" (за енергетика и екология), "Инфотех" (за информационни технологии), "Машиностроене", "Строителство", "Робохайтех" (за роботи и автоматизирани системи), "Химия". Има и специална секция за едра строителна техника.

Дончев: Виновни за срива на Търговския регистър има
Обновена

Дончев: Виновни за срива на Търговския регистър има

Няма загубени или манипулирани данни от Търговския регистър, увери вицепремиерът

Очаква се над 30 000 посетители от България и Европа да разгледат изложбите. Те ще са отворени от 9 до 18 ч., а в събота ще затворят в 14 часа.

Един от гостите ще получи голямата награда - лека кола по избор измежду седем модела, осигурена от Международен панаир Пловдив.