тютюнНеджми Али от ДПС съобщи в ефира на БНР, че депутати от движението ще се срещнат с министрите на финансите и земеделието Симеон Дянков и Мирослав Найденов. В понеделник те очакват решение за плащанията на тютюнопроизводителите.

Али коментира, че още при приемането на бюджета за 2010 г. от ДПС са предупредили за евентуални стачни действия на тютюнопроизводителите. „Ние сме за това всички да бъдат обезщетени и подпомогнати. Само в сектор тютюн влизаха досега поне 2 млрд. лева. В над 17 страни-членки на ЕС режимът е лицензионен. Нашите колеги от ГЕРБ внесоха законопроект, където механично се предлага да отпаднат 3 члена, които създават цялостен хаос в сектора на тютюна", заяви той.

Според Неджми Али трябва да се определи сумата за националните доплащания. „Ще настояваме да се излезе с правителствено решение, за да се обяви каква е стойността съобразно възможностите на правителството. Таванът е 143 млн. лева", обясни депутатът от Движението за права и свободи.

Близо хиляда тютюнопроизводители от района на Гоце Делчев се събраха за втори ден на протест в Хаджидимово. Те настояват за изплащане на сумите за референтния период от 2007 до 2009 година, по-високи цени за миналогодишната реколта тютюн, както и за яснота за бъдещето на бранша.

Тютюнджиите организираха автошествие до граничния пункт Илинден, който не беше блокиран.